Пловдивският университет открива Технологичен център

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
08:00 / 11.12.2014
2176
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
С официална церемония днес Пловдивският университет "Паисий Хилендарски" ще открие Технологичния си център, съобщи зам.-ректорът проф. д-р Невена Милева. 

Сред поканените на откриването са министърът на икономиката Божидар Лукарски, министърът на образованието и науката проф. дпн Тодор Танев, зам.-министърът на образованието и науката проф. д-р Николай Денков, зам.-председателят на парламентарната комисия по образование доц. д-р Борислав Великов, областният управител на Пловдивска област Розалин Петков, кметът на Община Пловдив Иван Тотев и ректорските ръководства на Аграрния университет, Университета по хранителни технологии и Медицински университет - Пловдив.

Технологичният център на Пловдивския университет е уникален за страната. Той е разработен по проект BG161PO003-1.2.03-0009-С0001 "Екотехнологии на информационното общество" с бенефициент ДЗЗД "Екотехнологии'21" и се изпълнява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика" 2007 - 2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Проектът включва изграждането и оборудването на Технологичния център на ПУ "Паисий Хилендарски", обособяването на Административен отдел, който да се ангажира с управление на оперативни дейности и консултантска дейност, сформиране на Конферентен център, на Учебен център - за извършване на обучителна дейност, и на Лабораторен комплекс.

Технологичният център ще бъде инфраструктура за провеждане на иновативни научни изследвания в областта на молекулярните биотехнологии и екологичните ИКТ и за трансфер на технологиите за индустриално внедряване в предприятията. Новоизграденият комплекс ще насърчи контактите между науката и бизнеса. 

"Разпространението и мултиплицирането на резултати от научните изследвания в дейността на фирми и организации ще доведе до предлагане на продукти с подобрено качество и/или характеристики на българския и международен пазар, като стимулира и експорта", обясни проф. д-р Невена Милева.

"Обучителната дейност на центъра ще е насочена към повишаване на квалификацията на младите специалисти в България. Това, в допълнение към трансфера на резултати на иновативни научни изследвания в реалната икономика, свързана с производство на екопродукти, ще повиши конкурентоспособността на икономиката", смята проф. Милева. 

Сформираните динамични изследователски екипи от учени и специалисти ще работят за осъществяване на сътрудничество и коопериране с други технологични и изследователски центрове в Европа, което допълнително ще активизира регионалния икономически потенциал и ще насърчи на иновационния климат.

ДЗЗД "Екотехнологии 21" е гражданско дружество между ПУ "Паисий Хилендарски" и "Аквахим" АД.

Обединението е създадено на базата на дългогодишно сътрудничество между двете организации по различни научни и инфраструктурни проекти. Дружеството е основано с цел създаване и развитие на Технологичния център на Пловдивския университет като среда за провеждане на иновативни научни изследвания, резултатите на които са ориентирани към индустриално внедряване в български и чуждестранни фирми.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Блъснаха моторист на бул. "Свобода"
Популярен българин се появи на изненадващо място в Пловдив
Сигнал: Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупос...
Читателка: Европа ли? Не само ще ни се смеят, ами и ще ни изхвърл...
Ако на мястото на ухапването се появи червено петно колкото монет...
Нови арести в Пловдив!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).