Пловдивският университет днес обявява първото класиране

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:24 / 17.07.2014
2868
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Първо класиране обявява днес Пловдивският университет "Паисий Хилендарски". Записването на приетите ще продължи от 21 до 23 юли включително, а второто класиране ще бъде обявено на 25 юли, съобщи зам.-ректорът на висшето училище доц. д-р Мария Стоянова.

Тя припомни, че 5156 кандидати са подали документи за прием в най-големият държавен университет в Южна България.  

"От тях на 18-те приемни изпита са се явили 2732 души, като успешно издържалите са 2210, което е 81% от общия брой. За участие единствено с оценка от държавен зрелостен изпит са се записали 1918 кандидати", допълни доц. д-р Мария Стоянова.

Записаните като студенти на Пловдивския университет с отлични и много добри оценки (5.00) от изпити в предварителната сесия са 270 човека. Най-голям брой - 40, са избрали бакалавърската програма "Софтуерни технологии и дизайн" на Факултета по математика и информатика, 15 човека са се записали да следват "Медицинска биология".

Първата от двете специалности е и сред най-желаните от кандидат-студентите - при обявен държавен прием общо 150 места за редовно и задочно обучение тя е посочена по първо желание от 599 души. "Предучилищна педагогика и начална училищна педагогика" е втората поред най-желана от участниците в редовната кампания. Акредитираните бройки за нея са 130 - общо за редовна и задочна форма, а желаещите да я изучават са 555, сочат данните на Университетския информационен център на ПУ "Паисий Хилендарски".

Сред останалите най-силно привлекли вниманието на кандидат-студентите спациалности е "Психология". 322 души са я посочили на първо място при обявен прием от 130 места. 158 са кандидатствали за 46 бройки на "Медицинска биология", а 106 за 42 в "Молекулярна биология". 

И тази година се повтаря интересът от предишната кампания към бакалавърската програма "Педагогика на обучението по физическо възпитание" - 195 души са я заявила като първа при подаване на кандидатстудентските си документи, а местата за записване са 80. 

По дългогодишна традиция специалността "Финанси" също е сред най-атрактивните и за обявените в нея 70 места са кандидатствали 198 души.

Най-високите минимални балове на първо класиране също са в изброените специалности. С най-близък до максималните 36 единици е минималният бал за прием на жени в няколко специалности в редовна форма на обучение на Биологическият факултет. 

В "Молекулярна биология" записват с успех минимум 35,45, в "Медицинска биология" - 35,30, а в "Биоинформатика" - с 34,25. В останалите специалности на факултета приемът за момичета също е с висок минимален бал. 

В бакалавърската програма "Биология" - задочна форма, на първо класиране записват с общ резултат 33,00, а в редовна - с 32,75. За "Екология и опазване на околната среда" - редовно, необходимият минимален бал за прием е 32,90, за задочната форма - 32,20. 

Минималният бал за жени в бакалавърската програма "Екология на биотехнологичните производства" в редовна форма е 32,65. Единствената специалност на Биологическият факултет, за която минималният бал при мъжете е по-висок, е "Биология и химия" - 34,40.

С висок общ успех ще се записват жените и в 2 от специалностите на Факултета по икономически и социални науки - "Финанси" и "Политология", съответно 31,26 и 30,86. На първо класиране мъжете са с по-висок резултат в специалността "Педагогика на обучението по музика", редовно - 31,68. За задочните форми на "Предучилищна и начална училищна педагогика" и "Психология" първенството е на жените с минимални балове 31,07 и 31,20. 

Най-ниският успех, с който приемат и двата пола на първо класиране в специалността "Софтуерни технологии и дизайн" - редовно, е 33,42.

Приетите по първа желана специалност студенти следва да се запишат от 21 юли до 23 юли 2014 г., в противен случай губят право на участие в следващите класирания. Приетите по втора, трета и следваща специалност, които желаят да участват в следващо класиране за по-предна желана специалност, трябва да подадат лично или чрез упълномощено лице декларация по образец при инспектора по специалността, в която са приети до момента. 

Декларации се подават за всяко следващо класиране (второ, трето) в указания за съответното класиране срок за записване. Ако не успеят да се класират за по-предната желана специалност, запазват мястото си в специалността, в която са били приети.

Некласираните кандидати участват автоматично в следващото класиране и не подават декларации. Студентите, приети на трето класиране, следва да се запишат в указания срок, в противен случай губят придобитите студентски права. Приетите, които не са се записали или не са подали декларации за участие в следващо класиране, губят придобитите студентски права.

Пловдивският университет обявява допълнително класиране и прием с два са варианта за кандидатстване - с оценка, получена от кандидатстудентски изпит в ПУ "Паисий Хилендарски" или друго висше училище, или от държавен зрелостен изпит. 

Кандидат-студенти от други висши училища, които желаят да участват в допълнителния прием, задължително подават в Университетския информационен център плик-заявление и представят служебно заверено уверение за положени изпити. Втора възможност за някои специалности ще бъде кандидатстване с допълнителен изпит. Кандидатите за допълнителните изпитни процедури подават необходимите документи (https://uni-plovdiv.bg/pages/index/575/) и квитанция за внесена сума за кандидатстване.

По традиция трите кръга на изпита за специалност "Актьорство за драматичен театър" се провеждат единствено през септември. Тази година обявените дати са 12, 13 и 14 септември, а класирането ще бъде един ден след обявяване на на резултатите.

Акредитираният държавен прием на ПУ "Паисий хилендарски" през новата академична 2014/2015 година е 3862 места в бакалавърски и директни магистърски програми. В това число не влиза приемът на нови студенти във филиалите на Пловдивския университет в Смолян и Кърджали и в Техническия колеж в Смолян.

Виж коментарите (0)

Още по темата (35):
02.09.2014 Допълнителни изпити за единични свободни места в ПУ
28.08.2014 Над 90% от местата в ПУ вече са заети
01.08.2014 ПУ обявява трето класиране
30.07.2014 Допълнителни изпити за Филологическия факултет на ПУ
28.07.2014 Записване след второ класиране в ПУ от днес
25.07.2014 След първо класиране ПУ запълни 60% от местата за редовно обучение
Още новини от Новини от Пловдив:
Отцепиха част от Цар Симеоновата градина!
Такситата в Пловдив искат да возят на по-високи тарифи
Инцидент в северната част на Пловдив!
Страхлив съдия се направи на Властелинът на пръстените
Затварят улици в Пловдив заради шествието на феновете на Ботев
Ясен е и третият хедлайнер на Hills of Rock


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).