Пловдивски родолюбци отбелязаха 139 години от смъртта на Душо Хаджидеков

Автор: Мариана Панчева
Коментари (1)
12:19 / 17.01.2017
4064
Известие за "Вечна памет" успя да прикове вниманието на пловдивчани, забързани в ежедневните си задачи и проблеми, предаде репортер на Plovdiv24.bg. По този начин пловдивски родолюбци отбелязаха 139 години от смъртта на Душо Хаджидеков: 

"Загинал в името на род и родина от ръката на вековния поробител".

Ето и оценката на делото на Хаджидеков: 

"Живот - подвиг, достигннал до наши дни. Живот - пример, толкова неонходим ни днес. Живот - урок за днешните политици и родоотстъпници. Живот - повеля за бъдещите поколения. 

Всички ще помним делото и подвига му, защото без тях няма да я има България, която толкова обичаме. Ще я обичаме и отстояваме, въпреки опитите на съвременните български политици да заличат в паметта на поколенията величието на българската история и да ги подчинят на чужди интереси. Ще помним заради България на нашите деди и заради България на внуците ни", пишат пловдивските родолюбци.

Хаджидеков взима дейно участие в народните борби, след погрома на Априлското въстание е един от първите арестувани. Прекарва тежки години в затвора "Таш капия". Смъртта си намира буквално часове преди Пловдив да бъде освободен от настъпващите руски восйки, когато башибозуци извеждат 123 българи от затвора и ги избиват в местността Остромила, сред убитите е и Душо Хаджидеков...

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Пловдив:
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).