Пловдивската семинария отбелязва 25 години от възстановяването си

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
07:00 / 11.05.2015
1433
Бивши и настоящи ученици от
ПДС "Св. Св. Кирил и Методий":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Днес, в Деня на светите равноапостоли Кирил и Методий, Пловдивската духовна семинария и Православна духовна академия отбелязват своя патронен празник. На тази дата Семинарията чества 25 години от своето възстановяване. Навършват се и 100 години от установяването й в Пловдив.

Тържествата започват в 9 ч. с Божествена Света литургия в храма на Семинарията. 

От 18 часа е празничният концерт, който ще се състои в Епархийски салон при двора на църквата "Св. Петка" в Пловдив.

Пловдивската духовна семинария "Св. Св. Кирил и Методий" е едно от най-старите средни училища в България. Началото му е в далечната 1878 г., когато по настояване на Екзарх Йосиф в град Прилеп е основано свещеническо школо. През 1883 г. то е преместено в Одрин, а девет години по-късно вече е в Цариград, преобразувано в четирикласно училище и става известно като Цариградска духовна семинария. По-късно духовната семинария е прехвърлена в България, а през 1915 г. се установява в Пловдив.

През 50-те години на ХХ в. Пловдивската духовна семинария, заедно със Софийската са слети и прехвърлени в Черепиш. През 1990 г. учебният процес в Пловдив е възстановен.

Пловдивската духовна семинария "Св. Св. Кирил и Методий" е средно общообразователно духовно училище с прием след VІІ клас и петгодишен курс на обучение. В семинарията средно годишно се обучават 100 ученици на възраст от 14 до 19 години. Абитуриентите получават диплома за средно богословско образование. 

Тя е призната от Министерството на образованието и науката и с нея може да се кандидатства както в духовни, така и в светски университети в страната и чужбина. Учениците живеят на пълен пансион като стипендианти на Светия синод.

Православната духовна академия "Св. Св. Кирил и Методий" е висше богословско училище под ръководството на Светия синод на Българската православна църква. Тя е продължител на традицията на Духовната академия от 1950-1991 г. 

Академията подготвя свещенослужители, църковнослужители, учители за българските духовни училища и др. Завършилите академията могат да се реализират в областта на християнската просвета, духовната култура и църковната администрация. 

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
В Пловдив започва пръскане срещу хапещи насекоми
Млад мъж на 21 години потроши магазин в Пловдив
Догодина пътуваме до морето с частни влакове на пловдивска компан...
Силен дъжд над Пловдив
Готова е най-новата улица в Пловдив
4517 нарушения за 5 дни в Пловдив и региона!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).