Пловдивската ПГЕЕ с дуална система за обучение

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
07:00 / 22.11.2016
4795
Бивши и настоящи ученици от
ПГЕЕ:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Дуалната система за обучение вече прави своите първи, макар и плахи крачки в българското образование. На метода за обучение на две места - в училище и в реална работна среда, в Европа отдавна се гледа като на важен механизъм за справяне с младежката безработица. 

Сред страните, в които тази идея се практикува и отбелязва изключително добри резултати, неслучайно са едни от онези с най-добри показатели в образованието - Германия, Австрия, Франция, Китай, Унгария, Дания и др.

Професионалната гимназия по електротехника и електроника в Пловдив е едно от учебните заведения в България, което първо въвежда дуалното обучение. Основният стремеж на ПГЕЕ винаги е бил да успее да предостави на своите ученици възможност за добра подготовка и така да им осигури качествена реализация на пазара на труда.

Училището участва в много проекти и създава стабилни партньорски отношения с едни от най-популярните компании у нас: "БТЛ Индъстрийз АД", "Инженеринг ЕОOД", "EVN - България ООД", "АББ България ЕООД" - Клон Раковски, "Скейл фокус АД", "Ай Ти Дабълю Испраконтролс България ЕООД", "Изоматик Комплект ООД", "РГБ и Изот сервиз ООД", "Евроуеб ООД", "Имеса БГ ООД", "Вискомп ООД", "КЦМ АД", "Либхер-Хаусгерете Марица ЕООД", "Асел ООД", "ПИ ЕС ЕМ Електрик ЕООД", "N3 Цифрова телевизия и интернет", и др. Целта на партньорството с тези компании е възпитаниците на гимназията да приложат теорията на практика, в реална работна среда.

Основната идея на ръководството, в лицето на г-жа Анастасова и инж. Елена Динчийска, както и на целия колектив на гимназията е да обучат своите ученици на високо професионално ниво, за да бъдат те информирани за своята професионална насоченост и да могат да взимат адекватни решения, относно бъдещето си. 

ПГЕЕ вярва и в значимостта на отношенията и постоянната връзка родители-училище-бизнес и за това дава възможност на бизнес компаниите да вземат участие в регулярни родителски срещи, на които те разказват на учениците и техните семейства какво могат да предложат на сериозните млади хора, имащи желание да работят и да се развиват в България.

ПГЕЕ - гр. Пловдив работи усилено върху това да успее да удовлетвори изискванията на своите фирми партньори за създаване на качествени млади кадри, като осигури практика на своите ученици, в тези фирми, от екипа на които учениците имат реален шанс да станат част. Това, разбира се, е дългосрочен проект, за който се изисква строго обмислена организация и внимателно планиране. 

Заедно със своите фирми партньори пловдивската гимназия организира и различни инициативи - "АББ България ЕООД - Клон Раковски", например е организатор на състезание за учениците от специалности Електрически инсталации и Електрообзавеждане на производството, а "Монди Стамболийски" създава извънкласната форма на обучение "По пътя на хартията". 

Фирма "БТЛ Индъстрийз" АД пък дарява на гимназията иновативен уред за физиотерапия - BTL-4000 Topline, който се използва от учениците със специалност Микропроцесорна техника за лабораторни упражнения, каквито иначе училището не би могло да провежда.

Желанието на всички тези компании е да подкрепят младите хора в България и да им покажат пътя на професионалното развитие. Заедно с ПГЕЕ те се борят да подобрят способностите на учениците, да осигурят съответствие между техните умения и нуждите на бизнеса и така страната ни да се превърне в едно по-привлекателно място за живот за младите хора.

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).