Пловдивска лаборатория скочи срещу прокуратурата

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
13:46 / 18.06.2015
4213
Представители на частната медицинска лаборатория "Милаб" се срещнаха с журналисти, за да защитят накърненото си име. С кратко изложение представляващите "Милаб" доктор Николета Димитрова и адвокат Дарина Тодорова опровергаха изнесените от прокуратурата твърдения. 

От два месеца лабораторията е затворена заради "фалшиви направления и фиктивни изследвания" по думите на обвинителите. Образувано е досъдебно производство.

"Затварянето на лабораторията е фактическа присъда над юридическото лице, като това става без съдебно решение, а с постановление на районен прокурор. Уловката е в думите юридическо и прокурор, защото дори за хора с елементарна правна култура би следвало да са ясни поне две неща - юридическите лица не могат да са субект на наказателно преследване, както и че присъдите се издават от съд, а не от прокурор. 

А затварянето "защото се води разследване" по същество е ликвидация, защото е очевидно, че една фирма, лишена от възможността да осъществява продажби и в условието на продължаващи постоянни разходи, е обречена на фалит", заяви доктор Димитрова.

По думите на собственичката трябва да е категорично ясно, че системата на НЗОК изключва заплащане по фалшиви документи, като това е вярно не само за направленията, но и за всички медицински услуги. На контрол подлежат и всички останали обстоятелства по исканото плащане, в т.ч. здравноосигурителния статус на пациента, правомощията на лекаря-издател, диагнозата, диспансерния статус.

На твърденията на прокуратурата, че при "направен анализ на произволно избран вид изследване-кръвна картина, за период от десет месеца през 2014 г. са отчетени и изплатени от РЗОК-Пловдив около 100 000 лв. Това, съобразно с единичната стойност на изследването - 1,98 лв., означава, че са извършвани над 5000 изследвания на месец, което е невъзможно, според твърденията на прокуратурата.

Адвокат Тодорова уточни, че "Милаб" Пловдив като частна медицинска лаборатория по спецификация на инсталираната апаратура, само в сектор клинична лаборатория може да прави над 110 000 изследвания на месец.

Което е над 20 пъти посоченото число. Лабораторията по принцип извършва над 30 000 анализа на месец и това не е тайна, защото се отчита ежемесечно в РЗОК. А получените средства се осчетоводяват и публикуват в агенцията по вписвания с годишен финансов отчет.

На твърденията за неизпълнени изследвания, от "Милаб" заявиха, че отхвърлят подобно твърдение и смятат този род изказвания за уронване на доброто име на фирмата и клевета. 

Безотговорно е в публичното пространство да се правят подобни внушения, още повече че това засяга авторитета далеч не само на лаборатории Милаб, но поставя под съмнение достойнството и авторитета на стотиците лекари, издавали тези направления. За това от лаборатории "Милаб" смятат да заведат дело в съда.


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Пловдив:
Лиляната изпрати абитуриентите
Нов инцидент на мястото, на което стана фаталният сблъсък с джипа...
Станислав Цанов идва в Пловдив, говори и за лошите коментари
Шефът на КАТ Пловдив: Не съм гледал километража на джипа
Керана и още 13 млади пловдивчани с награди за 24 май
16 пъти шофьорът на джипа от бул. "Руски" е бил хващан в крачка


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).