Пловдивчанки с международен ореол концертират в Етнографския

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
07:00 / 16.06.2015
1407
Днес, 20:00 часа, Етнографски музей - това са поредните координати от афиша на 51 Международен фестивал на камерната музика в Пловдив.

Чуждестранното участие този път се характеризира с пловдивска връзка. Пловдивчанка е гастролиращата от САЩ цигуларка Даниела Щерева. Пловдивски корени е пуснала от 30 години пианистката Ирен Капеловска. И двете дами са част от 70-годишната история на НУМТИ "Добрин Петков". 

Даниела е завършила това училище, а Ирен е сред преподавателите му от 1990-а досега. 

След НМА "Проф. Панчо Владигеров" - София, цигуларката продължава обучението си в Университета в Луизиана (САЩ) по покана на проф. Кеворк Мардиросян, при когото завършва магистратура. 

Редят се специализации, конкурси, отличия. Била е концертмайстор и оркестрант в различни симфонични оркестри в Питсбърг и Бостън. Понастоящем има постоянен договор в "Нейпълс симфони" във Флорида (САЩ), преподава цигулка и участва в многобройни камерни и солови концерти.

Ирен Капеловска е била солист на Пловдивската филхармония и Симфоничния оркестър на Хасково. Има активна концертна дейност в България, Австрия и Полша като камерен изпълнител и партниращ пианист. 

Като акомпанятор е носител на почетни отличия и дипломи от национални и международни конкурси, както и на наградата на Съюза на българските музикални и танцови дейци "Златна лира" за високи художествени постижения.

Щерева - Капеловска ще изпълнят творби от В. А. Моцaрт, П. Сaрaсaте, Кл. Дебюси-Я. Хайфец, Я. Сибелиус, E. Изаи, К. Шимaновски, Фр. Пуленк, П. Владигеров.

Дуо ХМАРА от Украйна гастролира в рамките на 51 МФКМ на 18 юни (четвъртък) от 20:00 часа в Етнографския музей. Павел и Анна Хмара (цигулка - пано) ще изпълнят за пловдивчани малка част от огромния си репертоар - Моцарт, Брамс, Шимановски и Стравински.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Процесуални пречки спънаха делото за убийството в Скутаре
Отложиха затварянето на кръстовище в южната част на Пловдив
Снимка от Пловдив стана повод за оживена дискусия
Тя оцеля след жесток удар в Пловдив. Ето как е днес Карина, която...
Прокуратурата съобщи за кървава сцена в Пловдив
Ексклузивно: Бутат един от стадионите в Пловдив и го правят парк?...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).