Пловдивчанин: Търси се премиер, който да даде 43 милиона за Дупката до "Понеделник пазара"

Автор: Диана Бикова
Коментари (3)
17:08 / 12.09.2023
10902
Една болна тема спорадично изскача за обсъждане в публичното пространство в Пловдив. Става въпрос за така наречената "Дупка" в подножието на Трихълмието и Античния театър, близо до "Понеделник пазара". Това място беше определено за Музей на тракийското изкуство и дори започна строителството му. Повече от две десетилетия вече имотът е частен, а преди ден собственикът на терена Димитър Георгиев обяви, че НИНКН спира реализацията на инвестиционно намерение.

Хронолигията на събитията припомня бившият заместник-кмет на Пловдив Александър Константинов. Къде на шега, къде на сериозно, той смята, че трябва да се намери министър-председател, който да даде 43 милиона лева на Пловдив, за да се откупи въпросния терен. Сумата изобщо не е произволна, а директно насочва към подобна сделка във Варна, която породи поредица катаклизми с "Международен панаир Пловдив" АД.

Но ето какво написа в профила си Константинов: 

"Мисля си как се получи така, че през годините на демокрацията, си отгледахме аристокрация с неаристократични корени. Има някои знакови имена в Пловдив, които решиха, че те са новите аристократи и на тях им се полага всичко, което си поискат.

Снощи при откриването на Сцена на кръстопът един известен бизнесмен е използвал положението си на спонсор и е обвинил половината Пловдив, че не му дават да строи по неговите проекти в археологията на Понеделник пазар.

Нека да си спомним, че там беше почти построен Музея на тракийското изкуство и само идването на демокрацията попречи да бъде завършен. През мандата на друг знаков кмет - г-н Гърневски, общинският имот беше ипотекиран пред Хеброс банк за заем на общината. Накрая банката си прибра имота, защото общината не си обслужваше заема и го продаде на въпросния бизнесмен. Последва разрушаване на бетоновата конструкция, при което се разкри огромна археология, което е напълно очаквано от местото на терена. Естествено бизнесменът направи серия от проекти за застрояване на терена, които се отхвърлиха от Института за паметници на културата. Междувременно се прие и новият ОУП, който ограничи параметрите на застрояване в тази зона. Това е кратката история на този имот, който пловдивчани нарекоха знаково "Дупката".

Търси се този министър-председател, който ще даде на Пловдив 43 млн. лв., за да си купи обратно терена, както стана във Варна. В последно време общината само с това се занимава, да си купува своите терени, загубени по времето на демокрацията.

Пак се връщам на новата аристокрация - спомням си какъв натиск беше упражнен върху Общинския съвет при продажбата на така наречената "Златна кокошка" от г- н Гърневски - общинската фирма "Митнически терминал", точно на този бизнесмен. В града можете се наслаждавате и на хотела до Цар Симеоновата градина и на редица имоти - срещу сградата на общината, срещу Халите и до Пожарната. Изобщо общината винаги е била приятелски настроена към бизнес инициативите на Човека, само за Дупката въпросът е спорен. Не е ли време да го направим и почетен гражданин, то там списъка е дълъг.".

Виж коментарите (3)

Още по темата (39):
11.09.2023 Бизнесмен нарече шефа на НИНКН и съпругата му организирана престъпна група
01.10.2022 Зико: Хората от НИНКН живеят в друго измерение
29.09.2022 Има един терен в центъра на Пловдив - една воняща и смърдяща дупка
29.03.2022 Новият православен храм на върха на Трихълмието пред завършване
18.02.2022 Хотел, бизнес център и жилищни сгради в дупката до Тунела
04.06.2021 Първо в Plovdiv24.bg: Обновената фасада на бившето гръцко училище грейна в пълния си блясък
Още новини от Новини от Пловдив:
Дърво е премазало кола след силната буря в Пловдивско
"Мерцедес" се заби в дърво в "Смирненски"
Млад мъж от "Столипиново" учи за зъболекар, иска да си отвори каб...
Пловдив изпревари Варна по население
"Смирненски" е непроходим! Шофьори: Изведнъж всичко спря, този пр...
Прокуратурата се самосезира заради мутренските изпълнения на буле...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).