Пловдивчани вече се оплаквали по-малко от EVN

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:13 / 14.03.2014
2508
По-малък брой сигнали срещу EVN са подадени през второто шестмесечие на 2013 година, съобщи омбудсманът на Пловдив Димитър Атанасов.

През първото полугодие са постъпили общо 47 жалби, което е с 10 бр. повече за цялата 2012-та. Пред втората половина на 2013-та сигналите са били само 18. Обяснението за намаляването е ескалацията на протестите срещу високите сметки за ток за първите три месеца на миналата година, докато второто шестмесечие е по-неактивен сезон за потреблението на този вид услуги и съответно оплакванията са значително по-малко, коментира Димитър Атанасов.

През 2013 г. са регистрирани общо 421 жалби и сигнали, разпределени в 17 направления. Най-многобройни през годината са сигналите по направление "Топлофикация и енергоснабдяване" - 65 на брой. След тях се нареждат трудово-правните, в т.ч. проява на некомпетентност, мудност, незачитане достойнството и правата на гражданите - 58 броя. На трето място са сигналите от направление "Административно-техническо обслужване" - 48 броя. На четвърто място са жалбите и сигналите от "Социална политика" - 44 броя. 

Същата е цифрата и на приключените жалби и сигнали поради липса на правомощия, недостоверност или наличие на съдебни процедури.

Най-малко са сигналите, свързани с чистотата (2 бр.), достъпа до информация (4 бр.), търговски обекти (7 бр.) и здравеопазване (8 бр.).

Разликата в сравнение с 2012 г. е, че тогава най-много са трудово-правните, социалната политика, устройство на територията и чак тогава топлофикация и енергоснабдяване, а най-малобройни са били търговските обекти, достъпа до информация, ВиК, екологичните проблеми.

Най-голям дял от приключените по определени причини жалби и сигнали се пада на тези, при които са налице съдебни процедури - 57 броя. След тях се нареждат тези, при които Общественият посредник няма правомощия да се намесва, а също и за недостоверност в изложените факти - по 25 броя.

Важно значение в цялостната дейност на обществения посредник имат направените препоръки и предложения за подобряване работата на институциите въз основа на подадените и обработени сигнали, коментира Димитър Атанасов.

През годината са направени 16 предложения с различни адресати, предимно към община Пловдив и Общински съвет - Пловдив, но също така и към районните администрации, МЗ, МОСВ, МТСП, ДКЕВР и др. По направления те се разпределят както следва: 2 на тема "здравеопазване"; 1 в "обществен ред и сигурност"; 1 по "екологични проблеми"; 2 в "транспорт и безопасност на движението"; 1 в "социална политика"; 6 в "административно-техническо обслужване" и 3 по "топлофикация и електроснабдяване". В три от случаите няма отговор от Община Пловдив, в 3 предложенията се отхвърлят, по 2 от предложенията продължава да се работи, а останалите са приети.

Изключително полезна роля изигра сайтът на омбудсмана, открит в началото на годината. Информацията е винаги актуална, новините се обновяват непосредствено след събитията, рубриките се поддържат редовно.

На базата на предложения годишен отчет по направления и изнесените данни може да се направи извода, че гражданите на Пловдив разчитат на институцията Обществен посредник за медиация и защита на техните интереси от неправомерни действия на общинската власт и на фирмите за обществено обслужване.

Виж коментарите (0)

Още по темата (271):
26.06.2020 EVN с важно съобщение, свързано с новите цени на тока
03.03.2020 Обосновано ли е предстоящото увеличение на цените на тока?
18.01.2020 Култовият пловдивчанин Дядя Ваня се завърна, обясни смисъла на живота
10.04.2019 Цената на тока скача от юли
28.02.2019 Наглост! EVN иска нови цени на тока и парното от 1 юли!
02.07.2018 Вижте новите по-високи цени на тока и топлата вода в Пловдив!
Още новини от Новини от Пловдив:
Проверяват изба "Дядо Пламен" за фалшив алкохол
Свържете се с най-добрите професионалисти в Пловдив - Представяме...
Починала е пловдивчанката, чиято история разчувства мнозина
Млада двойка не хареса живота в Пловдив, осъществиха мечтата си з...
5 места в Пловдив без вода
1/4 от "Рогошко шосе" е почти готова, за повече няма пари


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).