Пловдивчани вече масово говорели на диалект според специалисти

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (62)
10:03 / 23.04.2014
17084
Пловдивчани масово вече говорят на диалект. Вместо правилните книжовни форми на българския език, голяма част от живеещите под тепетата не знаят кога да използват променливото "я" или слагат ненужно "е" в края на глаголи в първо лице множествено число. 

Темата за правоговора ще бъде част от дискусия за предизвикателствата в обучението по български език и литература в образованието в горния курс, която трябва да се състои в петък в Пловдив. Това съобщи председателят на Гражданско движение в полза на образованието "Христо Г. Данов" Велика Янакиева, което е главният организатор на поредица от такива форуми. 

"В Пловдив се говори на диалект, а не на книжовен нормативен език. По рейсовете се "влазя" и "излазя", а за първо лице множествено число се говори "мислиме", "ходиме", "пишеме". Променливото "я" се говори навсякъде - "бяли", "голями". Това е масово явление, а ние мълчим", възмути се Янакиева. 

Тя призна, че поначало пловдивчани говорят предимно на "я", но в последните години тази тенденция се засилвала. 

"Защото хората вече нехаят и не се самоконтролират. Някои от тях смятат, че колкото по-неправилно говорят, толкова са по-оригинални", коментира Янакиева, която се спря на намаления брой часове по български и по-доброто познаване на глаголната система на английския сред учениците.

От движението настояват МОН да намали броя на учебниците по един предмет, както и да се въведе вечерен час за учениците.


Източник: в. "Монитор"

Виж коментарите (62)
Още новини от Новини от Пловдив:
Опасен елемент притесни пловдивчанин
Честват 50 години от създаването на отделението по диализно лечен...
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).