Plovdiv24.bg представя талантите на Пловдив: Петьо от Математическата покорява света

Автор: Мариана Панчева
Коментари (0)
10:04 / 10.07.2019
5770
Plovdiv24.bg продължава традицията да представя младите таланти на Пловдив, днес в светлините на прожектора попада факирът по математика Петър Узунов - възпитаник на МГ "Акад. Кирил Попов" (още от рубриката ни - припомнете си тук и тук).

Петьо, който тази година завърши 6 клас, току-що се завърна от финала на Световното първенство по математика, провело се в Мелбърн от 1 до 7 юли. В българския отбор влизат още Виктор Илиев от МГ "Д-р П. Берон" (Варна) и Давид Йорданов от СМГ "Паисий Хилендарски" (София), за Австралия младите математици заминават с помощта на Фондацията на Димитър Бербаров. На финала те преминават през общо 12 състезания - 3 индивидуални и 9 отборни. Децата са оценявани в 7 направления: знания, стратегия, креативност, предизвикателство, сътрудничество, комуникация и съдействие, а конкуренцията е от цял свят - Австралия, Тайван, Виетнам, Малайзия, Китай, Хонг Конг, Тайланд, Индонезия, Сингапур, Индия, Великобритания.

На този фон Петьо и съотборниците му се представят повече от фантастично и печелят общо 4 медала и 3 призови места в отделните състезания. Младите математици, освен че прославят България, изграждат приятелство. Приятелство, родено от любовта към математиката.

Талантът на Петър в Математиката се проявява през 2015 година, когато е едва във втори клас. Тогава в рамките на две седмици той участва в 2 състезания  и печели - 3 място в Регионален Турнир по Математика "Румен Грозданов" и 1 място в Националното състезание "Европейско Кенгуру". След този бурен старт Петър продължи своето развитие в Математиката и до момента има над 70 купи и медали от регионални, национални и международни състезания. А само за тази календарна година има 9 призови места.

Но все пак - не всичко е математика. В свободното си време момчето обича да е сред приятели, да играе футбол и да слуша музика.

Виж коментарите (0)

Още по темата (2):
27.05.2019 Plovdiv24.bg представя талантите на Пловдив: Самуил от НХГ трупа награди с поезия
12.02.2019 Plovdiv24.bg представя талантите на Пловдив: Деси - влюбена в поезията
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).