Plovdiv24.bg показа как се прави: Спасихме птица в беда!

Автор: Мариана Панчева
Коментари (1)
14:36 / 04.07.2017
12399
Сгушено в калта до дърво в Цар Симеоновата градина, мокро, непомръдващо, с оголени и стърчащи кости на крилата птиче откри репортер на Plovdiv24.bg след големия дъжд в понеделник. 

Каква точно е птицата и какво й има, това нямаше как да знаем, изглежда обаче имаше нужда от помощ. Кой помага в подобни ситуации?

Звъннахме на РИОСВ с молба за указания. Оттам любезно ни пренасочиха към общинските структури и по-точно към Общинския инспекторат или отдел "Екология". Обърнахме се директно към шефа на Инспектората, който поясни, че служителите му приемат сигнали за животни, но сигналите, постъпващи при тях са от различно естество. В интерес на истината Ангел Славов прие присърце случая с птицата и след няколко телефона, търсейки точната институция, ни поясни реда, а именно - сигналите за ранени птици се подават в РИОСВ, откъдето - след като получат пълно описание на случая, трябва да се свържат със служители на "Зелени Балкани", които на свой ред да поемат случая. 

Късно - ние вече се бяхме обърнали към еко сдружението. Тогава се сблъскахме с друго препятствие - заради малкото служители и многото работа предаването на птицата се проточи цял ден. В крайна сметка - след около 5 часа, пернаткото бе отнесен за преглед на състоянието и полагане на адекватни грижи.

Помолихме Ирина Кирова, младата дама, пристигнала до офиса ни да прибере птицата да разкаже за читателите на Plovdiv24.bg как точно се действа при подобни случаи. 

"Когато има проблем, когато на птицата виси крило или има видими наранявания и кръв, хората могат да звънят на "Зелени балкани". Имаме спасителен център за защитени видове в Стара Загора, който обаче приема и незащитени", поясни тя. 

Спасителите понякога също имат нужда от съдействие заради многото сигнали, особено в дъждовни дни. 

"Затова, ако може хората да я приберат в кашонче на тихо и тъмно, да звъннат на "Зелени балкани", след което по възможност да я донесат до офиса на сдружението, откъдето я пращаме птицата в Стара Загора."

Ирина Кирова обаче сподели, че по принцип е относително да се говори дали дадено птиче е в беда, тъй като сега е период, в който малките на всички характерни за града птици правят опит да летят.

"Няма нужда да се взимат и гледат от хора, най-добрият вариант е - ако няма видими наранявания, птиците да се оставят в района, където са намерени, защото в повечето случаи падат в близост до гнездото."

Днес птицата (млад гларус) вече е в Стара Загора, където специалистите ще я прегледат, ще бъде подложена на външно и вътрешно обезпаразитяване, очакванията са за няколко дни да се възстанови, след което ще бъде пусната в някой от водоемите край града.

Адресът на "Зелени Балкани" в Пловдив е ул. "Скопие" № 1, ет. 2, ап. 10, а телефоните за връзка - 032 /62 69 77 и 032/62 69 15.


Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Пловдив:
Доброволец от "Пловдив 112" търси помощ за сина си
Кой е с предимство и защо?
Адвокат от Пловдив: Главчев не е селски кмет, за да подписва това...
Възрастна жена е била унижена в Пловдив от младеж
Митрополит Николай за Plovdiv24.bg: Злото в тоя живот се преумнож...
Деца боядисваха яйца в митрополитския храм в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).