Пловдив се включи в надпреварата за повишаване цените на имотите

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:01 / 31.12.2004
1475
Търсенето на имоти в София и Варна продължи да е голямо през 2004 г. В съревнованието обаче се включи и Пловдив. Градът на тепетата става все по-атрактивен за инвестиции в недвижими имоти. Според специалисти причината е, че предлагането на имоти в София вече е ограничено, а Пловдив се намира само на час път с кола от столицата.
Най-силно силно предлагане на недвижими имоти има в центъра на града и “Кършияка” (около Пловдивския панаир), посочват от сайта за недвижими имоти IMOT.BG. Общото поскъпване на имоти е между 5 и 10 на сто. Силното предлагане на двустайни жилища покачи тяхната цена не само в центъра, но и в кварталите “Смирненски” и “Тракия”. Ако в началото на годината средната цена на квадратен метър на жилище от 60 кв.м е била 310 EUR, то в края тя вече е 348 EUR. Неатрактивни се оказаха двустайните апартаменти в “Коматево”. Там дори има спад и към момента цената им е 261 EUR/кв.м, а не 267 EUR, каквато е била през януари.
Впечатление прави, че гарсониерите, които се предлагат в Пловдив не са повишили стойността си. Причината е, че голяма част от този вид имоти са старо строителство и новите собственици ще трябва да вложат крупни суми, за да ги ремонтират. Такива райони са “Коматево”, където и в началото и в края на година цената на квадратен метър е 280 EUR. В центъра и “Тракия” покачването е с около 25 EUR/кв.м. Гарсониери в по-добро състояние могат да се намерят в “Кършияка” и “Смирненски”.
Новото строителство, което се наблюдава в града, повиши предлагането на тристайни жилища. Средно увеличението там е със 7 %, като в “Кършияка” достига и 12 на сто.
Строителните процеси повлияха и на цената на земята в Пловдив. В райони като “Коматево”, “Кършияка” и “Прослав” се наблюдава увеличение на цената средно с 11 на сто. В Града на тепетата обаче има и райони, в които се регистрира спад в цената. Това са “Въстанически” ­ спад от 47 на 35 EUR/кв.м. и “Изгрев” ­ спад от 40 на 31 EUR/кв.м.
Очакванията на повечето специалисти е, че първоначално в Пловдив ще се развиват централните части на града и района, където е разположен Пловдивският панаир.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Доброволец от "Пловдив 112" търси помощ за сина си
Кой е с предимство и защо?
Адвокат от Пловдив: Главчев не е селски кмет, за да подписва това...
Възрастна жена е била унижена в Пловдив от младеж
Митрополит Николай за Plovdiv24.bg: Злото в тоя живот се преумнож...
Деца боядисваха яйца в митрополитския храм в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).