Световноизвестният български учен в областта на технологията на млякото и млечните продукти чл.-кор. проф. д.т.н. Мария Балтаджиева бе избрана за академик, като номинацията й е без конкуренция в професионалното направление.
Автор е на редица оригинални технологии за производство на млечни продукти, защитени с авторски свидетелства в страната и чужбина. Акад. Балтаджиева е дългогодишен ръководител на катедра "Технология на млякото и млечните продукти", ексдекан на Технологичния факултет, зам.-ректор на УХТ със значителен принос за развоя на международното сътрудничество на университета.
Член е на престижни чуждестранни организации, сред които Интернационалната федерация на откривателите, Световната съдийска комисия по качеството на млечните продукти, експерт на Международната федерация по млякото.
Носител е на най-високата награда за научно-техническо творчество - вписване в Златната книга на откривателите и изобретателите в България.
"Благодарна съм, че получих своя професионален заряд в прекрасния Университет по хранителни технологии", споделя акад. Балтаджиева, подчертавайки и високия авторитет на УХТ.
Акад. Балтаджиева е член на националното ръководство на Съюза на учените - България, "доктор хонорис кауза" на Университета по хранителни технологии.