ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдив посрещна китайска делегация от побратимената провинция Хайнан
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:31 / 23.05.2019Коментари (0)2779
Китайска делегация, водена от Сяо Дзие, председател на Асоциацията за приятелство с чужди страни от провинция Хайнан посети днес община Пловдив за среща със заместник-кмета по култура и туризъм инж. Александър Държиков.

Визитата бе в следствие на подписаното на 19.10.2018 г., Споразумение за установяване на побратимени отношения между област Пловдив, Република България и провинция Хайнан, Китайска народна република. Председателят на китайската Асоциация за приятелство беше придружаван от Дзън Сяомин, заместник-генерален директор на Службата по въпросите на външните работи на провинция Хайнан, Дзян Чунфа, член на Съвета на Асоциацията за приятелство с чужди страни, провинция Хайнан; Хуан Синфън, председател на Асоциацията за приятелство с чужди страни, град Уенчан, провинция Хайнан и Уан Мейхуей, сътрудник в Службата по въпросите на външните работи на провинция Хайнан.

В срещата в ДК "Борис Христов“ участваха още Кирил Велчев – изпълнителен директор на Общинска фондация "Пловдив 2019“ и Нина Димовска – директор на дирекция "Култура и културно наследство“ на Община Пловдив.

Заместник-кметът Александър Държиков разказа на гостите, които посещават Пловдив и България за първи път за историята, забележителностите, образователните структури и богатия културен календар на града, както и за дейностите, с които конкретно се занимава общинската администрация и ОФ "Пловдив 2019“ в сферата на културата, културното наследство и туризма.

Председателят Сяо Дзие сподели, че е възхитен от древната ни история и култура и че се гордее, че провинция Хайнан е побратимена точно с Пловдив, тъй като намира много общи допирни точки между двете области. Китай е древна цивилизация, а дружбата между нашите два народа е с дългогодишни традиции , подчерта още Сяо Дзие.

Провинция Хайнан е с население 9,4 милиона човека, разположена е на 3 млн кв.км. площ. Притежава 3 международни летища и 5 пристанища. Основният приоритет на местната политика е развитието на туризма. През изминалата година, провинцията е била посетена от 76 милиона туристи. В подкрепа на този приоритет се изгражда и съответната инфраструктура. Островът разполага отскоро с високоскоростен влак и магистрала, процесът ще продължи в изпълнение на стратегията за превръщане на района на Хайнан в Зона за свободна търговия. Промотират се основно търговията, морският туризъм и културата.

В провинцията живеят 56 етноса и малцинства. В резултат на това тяхната култура е акцент в туристическите атракции. Улиците, предлагащи вкусна храна и сувенири работят денонощно, а от скоро в провинцията функционира нов кино салон със сцена, на която се провеждат множество концерти. Там вече се е състоял и първият международен кинофестивал. Хайнан е известен и със своя панаир на земеделските продукти, Празника на местния етнос – 3 март и много други международни концертни, танцови и театрални прояви с международно участие.

Изпълнителният директор на "Пловдив 2019“ Кирил Велчев разказа подробности за акцентите от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата  и проектите в различните изкуства - кино, музика, театър, изобразително изкуство, визуални изкуства, танц и други, вкл. и за проекти, засягащи социални теми.

Гостите се запознаха подробно с програмата на Пловдив 2019 , както и с възможностите да се включат в нея с участници от Хайнан . Обсъдени бяха и конкретни общи идеи, за които ще бъдат предприети стъпки още в следващите дни, след завръщането на делегацията в Китай.

Китайските гости получиха и пакети с рекламни материали за Пловдив и ЕСК 2019. Председателят Дзън Сяомин отправи покана към българските домакини, делегация, водена от кмета на Пловдив Иван Тотев да посети Хайнан, заедно с културна програма.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Първа лига, сезон 2023/2024
Детско-юношески футбол
Матури 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: