Пловдив получи "зелена светлина" за проект на стойност 72 млн. евро

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (76)
14:20 / 16.11.2011
15572
До броени месеци ще стартира т. нар. Воден проект на Пловдив, съобщи за Plovdiv24.bg кметът на града Иван Тотев. Стойността му е 72 милиона евро.

Проектът е приет след среща на градоначалника в Министерството на околната среда и водите (МОСВ), а е изготвен от немската консултантска фирма "Кокс" .

"За първи път след две години скандали община Пловдив не се конфронтира с МОСВ, затова веднага получаваме пълно съдействие", каза още той.

Припомняме, че проектът "Техническа помощ за подготовка на интегрирани водни мерки в градовете Пловдив и Добрич" се подготвя вече почти 3 години. 

Той включва подмяна на 16 км. второстепенна канализационна мрежа и изграждане на нов колектор с дължина 6,4 км., на стойност 20 млн. евро, подмяна на 14 км. водопровод, успоредно на канализацията и 1310 сградни отклонения, на обща стойност 3,5 млн. евро и реконструкция и рехабилитация на Пречиствателната станция за отпадни води, с цел намаляване притока на вредни вещества и биогенни елементи във водоприемника, на обща стойност 30 млн. евро.

Иван Тотев поясни, че единствено за Пловдив и Добрич МОСВ дава една невероятна и много важна подкрепа, договаряйки с Европейската комисия (ЕК) да се започне изпълнението на проекта, преди да е минало одобрение в тази институция. 

"Това одобрение по принцип отнема между 3 и 6, а понякога и повече месеца. По този начин ние ще започнем работа по проекта, и то преди той да е одобрен. Подчертавам, че ЕК и МОСВ на практика вече са приели с приемането на работата на консултантската фирма и с положителната оценка от "Джаспърс", че всичко около този проект е наред. Но технологичното време за разглеждане е дълго, а ние не разполагаме с него", заяви още Тотев.

Въпреки че работата на консултанта е финализирана с вчерашната среща в МОСВ, фирмата категорично е поела ангажимент да отстрани всички забележки, които ЕК би имала при разглеждането на проекта в бъдеще. Но с договорката между ЕК и МОСВ Пловдив ще може да започне работа по проекта, спестявайки жизненоважни 6 месеца. 

"Той трябва да бъде завършен до 2014 година. Проектът е огромен, досега толкова мащабна работа в Пловдив не се е извършвала и всеки един ден за нас е изключително важен", завърши кметът на града. 


Виж коментарите (76)

Още по темата (308):
11.04.2024 Читател: Ремонтът приключи, няма логика този изкоп да е там. Ще стане страшна беля!
05.04.2024 Пловдивчанин сигнализира за покъртително състояние на един от най-новоремонтираните булеварди
23.03.2024 Бивш зам.-кмет на Пловдив: Водният цикъл приключва, когато се отчете в
цялост
22.03.2024 Продължават ремонтите в северната част на Пловдив
21.03.2024 Първо в Plovdiv24.bg: Изненадващо смениха ръководителя на Водния проект
28.02.2024 За броени часове асфалтираха част от булевард в Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
Пловдивчанка напъха 20 000 лева в найлонова торба и ги пусна през...
Патрулка не спря на "Стоп", пострадаха полицайка и шофьорка
Отбелязаха 50 години от създаването на отделението по диализно ле...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).