Пловдив почете паметта на спасителя на българските евреи

Автор: Мариана Панчева
Коментари (0)
17:00 / 07.03.2016
2339
Панихида в памет на пловдивския митрополит Кирил, в последствие - първия български патриарх след Освобождението, бе отслужена пред бюст паметника му в Цар Симеоновата градина, съобщиха от Пловдивската митрополия.

Патриарх Кирил е роден е на 3 януари 1901 г. в София. От 1914 г. до 1918 г. учи в Софийската семинария, после следва богословие. През 1923 г. приема монашески чин с името Кирил.

През 1938 г. е избран за митрополит на Пловдивската епархия. Малко по-късно, заедно с екзарх Стефан и митрополит Неофит Видински, оглавява българската интелигенция в протести и акции против депортирането на българските евреи.

На 10 май 1953 г., при възстановяването на Българската патриаршия на Третия църковно-народен събор, е избран за софийски митрополит и първи български патриарх след св. Евтимий Търновски.

Патриарх Кирил умира на 7 март 1971 година. Погребан е в Бачковския манастир "Успение Богородично".

През 2002 г. в Йерусалим патриарх Кирил (заедно с екзарх Стефан I) е провъзгласен за "Праведник на света" заради участието си в спасяването на българските евреи от нацистите.

Припомняме, че само преди седмици председателят на Комисията за приятелски отношения с България в Йерусалим Моше Алони предложи българската църква да получи Нобелова награда за мир за цялостната си дейност, свързана със спасяването на българските евреи.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Наситена с позитивни емоции атмосфера в Пловдив
"Бий чорбата по главата" ехтя по Главната на Пловдив
Почерня от полиция край булевард "Източен" в Пловдив
Дама: Тези двамата май си мериха инструментите - на кого е по-мал...
Последна информация за разпространението на коклюш в Пловдив и ре...
БСП Пловдив: Социализмът означава безплатно образование и здравео...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).