Пловдив на първо място по сифилис, закриват кожно-венерическия диспансер

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (12)
14:18 / 12.07.2010
4303
Пълно безумие нарече Славчо Атанасов предвиденото в регионалната здравна карта закриване на Кожно-венерическия диспансер, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Общинските юристи вече са впрегнати да измислят законови начини то да бъде спряно.

Пловдив е на първо място в страната по болни от сифилис. Само през 2009-а са били регистрирани 81 нови случая, а от началото на 2010-а броят им е 64. Миналата година има и 42 случая на ХИВ/СПИН. Възрастта на болните пада все по-надолу. Данните изнесе председателят на комисията по здравеопазване в Общинския съвет д-р Лилия Учкунова.

Не е приета предварително изготвената позиция на общината диспансерът, който обслужва цяла Южна България и през последните три години излиза все на печалба, като за 2009-а тя е 53 хил. лв., да се преобразува в специализирана болница с междуобластни функции. Отгоре налагали закриването му и прехвърляне на леглата в Кожната клиника на Университетска болница. 

"Дублиране на дейността", така лаконично мотивирала закриването здравната министърка Анна-Мария Борисова в петък вечер, когато се срещна с пловдивските медици, пред шефката на диспансера д-р Елена Дякова.

"А кой ще открива и проследява заразените, като още няма национален регистър? Между нас ли ще се разхождат?" - попита д-р Учкунова.

От 12-те кожно-венерически диспансера в страната закриват само пловдивския, който е с 62-годишна история, най-голям и модерен, с оценка шестица при миналогодишната проверка от министерството, съобщи заместник-кметът Александър Константинов. А пък на всичкото отгоре като търговско дружество бил и 100% общинска собственост и действията на държавата напомняли опит за национализация.

Според него това било геноцид спрямо пловдивското здравеопазване. "Ако се смачка нашето здравеопазване, пациентите ще трябва да ходят в София и парите да остават там", формулира той целта на мероприятието и зададе задочен въпрос към областния управител Иван Тотев: "Какво е по-важно за него - дали е пловдивчанин или слуга на партийна повеля?"

"Константинов прилежно приглася на подетата от кмета игра по тънката струна на самочувствието и себелюбието на пловдивчани. Преди заплашваше, че лудите щели да тръгнат по улиците, сега пък плаши със сифилитиците. Дейността няма да бъде закривана, а само преструктурирана, като се поеме от звено в УМБАЛ "Св. Георги". Правителството е решено на непопулярни мерки, но ще направи с години отлаганата реформа, за да поправи нещата, надробени от тройната коалиция начело с партията на заместник-кмета", отговори Тотев.

1150 от малко над 6000 легла се налага да бъдат съкратени в областта. С 350 по-малко ще останат дори в Университетска. До това, според областния, се стигнало заради разхищенията на предишните управляващи, безумното раздуване на щата и безобразното разкриване на безчет частни болници.

Виж коментарите (12)

Още по темата (12):
15.02.2012 Кожно-венерическият диспансер се мести в "Св. Мина"
24.02.2011 Увеличават се болните от сифилис, ако закрият Кожния диспансер
22.02.2011 ДКЦ - 5 пред затваряне, Кожният диспансер със заплати до март
31.01.2011 3-те диспансера в Пловдив може да затворят врати през месец март
18.08.2010 Гласуват преструктурирането на диспансерите в центрове
10.08.2010 Само един кандидат за управител на кожно-венерическия диспансер
Още новини от Новини от Пловдив:
Непълнолетни със срамна постъпка в Пловдив
ГЕРБ в "Тракия" с доброволческа инициатива в "Парк 2019"
Официално: Съобщиха скоростта на джипа от катастрофата с двама за...
Безцеремонно паркиране върху новите павета на ремонтираната Градс...
Синдикалист: Когато разбрахме за случая, бяхме шокирани
Верижна катастрофа на Околовръстното на Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).