Пловдив и Варна приключиха общ проект за университетите

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
17:12 / 12.01.2024
1679
Успешно приключи проектът "АКАДЕКОС - Иновативен модел за модернизация на висшето образование чрез създаване на академична екосистема ВСУ "Черноризец Храбър“ – Технически университет – Варна – Пловдивски университет "Паисий Хилендарски“. Той е финансиран от Оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж" 2014-2020 г. Общият му бюджет е 1 498 758, 36 лв. Бенефициент е Варненският свободен университет, а другите две висши училища са партньори по проекта, съобщиха от Областния информационен център във Варна.

В негово изпълнение са създадени иновативните съвместни магистърски програми "Екотехнологични системи в индустрията“ и "3D технологии за проектиране и производство“, които продължават да присъстват устойчиво в портфолиото и на трите университета след приключването на проекта. В пилотните магистърски програми са обучени 39 студенти.

В рамките на проекта Варненският свободен университет изгради модерен лабораторен комплекс, който включва Лаборатория за проектиране и виртуална реалност и Лаборатория за адитивни 3D технологии. Създадени са редица научни публикации.

За кариерното ориентиране на студентите от трите университета е създадена информационна мрежа от кариерни центрове, проведени са борси с представители на водещи компании от бизнеса. Организирани са обучения за развитие на меки умения – комуникативни стратегии, лидерство, креативни и презентационни умения, предприемачество. Проведени са изходящи и входящи мобилности на студенти, докторанти, млади учени и преподаватели в асоциираните партньори - Университет за дигитално и дистанционно обучение в Мадрид, Жилински университет в Словакия, Университет на Крайова и Букурещки университет в Румъния.

В резултат на проекта са обучени преподаватели от трите университета в надграждане на знанията им по английски език за академични цели, както и в работата с платформи за електронно обучение, за виртуална реалност и разработването на интерактивни медийни ресурси.

Проектът е стартирал на 8.11.2021 г. и е продължил до 31.12.2023 г.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Променят редица правилници и наредба на Община Пловдив
Знаковата сграда, която Пловдив загуби завинаги
Катя Стоилова, БСП: Повишаване на тежестта на наказанията за изос...
Ивета Балева от Starbucks Парадайз Център ще представя България н...
Риба на фурна с гарнитура докара разстройство на деца в Пловдив
Откриха много наркотици в апартамент в Кючука!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).