Пловдив домакинства форум на доставчиците на социални услуги

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
17:23 / 28.04.2015
2037
От утре до 30 април 2015 г. Пловдив ще бъде домакин на X Национален форум на доставчиците на социални услуги. Форумът се организира за десета поредна година от Национален алианс за социална отговорност в партньорство с Министерството на труда и социалната политика, Националното сдружение на общините в Република България, Европейската асоциация на доставчиците на услуги за хора с увреждания (EASPD) и Община Пловдив. 

Вече девет години този форум събира водещата част от отговорните и заинтересовани страни в България, реализиращи социални политики и социални услуги. Работата на предходните форуми се характеризира с активни, позитивни и професионални дискусии, създаване и реализиране на активни, национални и европейски партньорства, възможности за обмен на опит и търсене на решения по важни въпроси и проблеми. 

Темата на тазгодишното издание е "Предизвикателството пред местните власти в планирането и реализацията на социалните услуги". Основен фокус в работата и темите на форума са добрите практики, проблемите и предизвикателствата пред местните власти в областта на социалните услуги, Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", деинституционализацията и планирането на социални услуги. 

Водещи лектори и гости на форума ще бъдат вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, заместник-министрите на труда и социалната политика Зорница Русинова и Лазар Калфин, генералният секретар на EASPD Люк Зелдерло. 

Целта на дискусиите е да се обсъдят добрите практики и опит от изминалия Програмен период и процеса на деинституционализация за деца, с цел още по-ефективна работа през новия Програмен период 2014 -2020 и деинституционализацията за възрастни.

След промените през 2003 г., целящи децентрализация на работата в социалната сфера, общинските власти поеха изключително високата отговорност за развитие и реализация на социалните услуги в България.

Успоредно с това, те и сега са най-големият доставчик на социални услуги на територията на страната. Реализирането на поетите отговорности в този некратък период доведе до постигане на много добри резултати в голям брой общини и формиране на ползотворен опит. 

Тези отговорности в условията на съпътстващи многобройни затруднения от финансов и друг характер пораждат проблеми, които могат да бъдат решени с общи усилия и партньорство на всички, в т.ч. общини, държавни власти, граждански организации и др. 

В рамките на Форума ще бъдат връчени и Годишните награди на НАСО за принос в социалното развитие на България, за чийто лауреати ще Ви информираме допълнително.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
24 май е, честит празник!
Опасната тенденция продължава: Смъртоносно и по диагонал
Кметът на "Южен" с апел към жителите на района
Той се завърна: Нагъл шофьор отново паркира в абсолютно нарушение...
Кандидатите на ГЕРБ в Пловдив: Транспортът трябва да е национален...
Пловдивски бизнесмен към шефа на полицията: Ще изляза на протест ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).