Пловдив домакин на международен симпозиум "Консервация и реставрация на мозайки"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
07:15 / 27.02.2017
2451
От днес до 1 март включително Пловдив ще бъде домакин на международно събитие с изключителна важност за културното наследството на града, избран за Европейска столица на културата през 2019 година. В Международния симпозиум "Консервация и реставрация на мозайки", който ще се проведе в Дома на културата "Борис Христов" ще участват членове на една от най-престижните специализирани организации - Международния комитет за консервация на мозайки (ICCM) и учени от България, Италия, Франция, Гърция, Тунис, Сирия, Испания, Великобритания и Македония. 

Организатори на Международния симпозиум са Община Пловдив, Международния комитет за консервация на мозайки (ICCM), Фондация "Балканско наследство" и Сдружение "Български културни следи".

Основната тема на форума е свързана със съвременните постижения и предизвикателства в областта на реставрацията и консервацията на мозайки. Темата е особено актуална за Пловдив в настоящия момент във връзка с интензивната работа по археологическите разкопки на обект "Епископска базилика на Филипопол IV - VI в". Проектът за консервация, реставрация и експониране на подовите мозайки на Голямата Базилика се ръководи от доц. Елена Кантарева, която ще се представи с презентация на 1 март, в 12 часа. 

В рамките на форума ще се обсъждат широк спектър от теми, свързани със социализацията на подобни обекти и тяхното ефективно управление в контекста на културата и туризма. Водещи международни експерти и учени ще изнесат данни и анализи за добри световни практики. 

По програма в дните на своя престой участниците ще посетят Голямата епископска базилика, Малката базилика, Базата за реставрация и съхранение на мозайки на Археологически музей, Културен център "Тракарт", Археологическия музей и ще разгледат забележителностите на Стария град. На 28 февруари, те ще посетят и концерта на Ансамбъл "Тракия" в Дома на културата. 

На 28 февруари 2017 г, от 11 часа в Малката конферентна зала в Дома на културата "Борис Христов" ще се състои пресконференция за представителите на медиите с участието на Роберто Нарди - директор на Центъра за археологическа консервация в Рим и президент на Международния комитет за консервация на мозайки и Амелия Гешева - заместник-кмет "Култура и туризъм" на община Пловдив.

Програмата на 1 март в голямата конферентна зала на ДК "Борис Христов", включваща дискусии и презентации на специалисти и експерти по реставрация и консервация от Международния комитет за консервация на мозайки, е отворена за посещение за широка публика и медии.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...
Абитуриенти от Пловдив "подариха" рози на покойната си любима учи...
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).