Пловдив чества 20 години сътрудничество със Санкт Петербург

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
10:46 / 14.11.2018
2863
По случай отбелязването на 20-та годишнина от подписването на споразумение за  сътрудничество между област Пловдив и Санкт Петербург на 16 ноември от 18:00 ч. в археологически комплекс "Малка раннохристиянска базилика“ ще се състои празничен концерт с участието на руската инструментална група "Бис-Квинтет“ и  Катажина Мацкевич (сопрано) - лауреат на най-високата театрална награда на Санкт Петербург "Златен прожектор“. "Бис-Квинтет“ е уникална инструментална група, посланик на руската култура по света, в състава на която влизат шест млади, талантливи музиканти от Санкт Петербург.

Репертоарът включва над 300 оригинални авторски аранжименти на произведения от различни жанрове и стилове - класическа музика, рок, джаз, танго, латино и, разбира се, руска народна музика. Ансамбълът е оригинален синтез на звученето на руски народни инструменти, акордеон, саксофон и ударни инструменти. В своята 14-годишна творческа дейност, ансамбълът е изнесъл над 3000 концерта в над 60 държави и в 40 градове на Русия, спечелвайки публиката с виртуозността на изпълнението си, огромната си положителна енергия и уникалното си звучене.   Носител е на почетното звание "Посланик на руската култура", което се връчва от правителството на Санкт Петербург.

Ансамбъл "Бис-Квит“ е лауреат на редица международни конкурси и участник в множество фестивали по света. През май 2013 г. той е почетен гост на музикалния фестивал "Кошице – Европейска столица на културата - 2013“.  

Катажина Мацкевич завършва с отличие Държавната консерватория "Николай Римски-Корсаков“ в Санкт Петербург през 2009 г. Още същата година става солистка на Държавния театър на музикалната комедия в Санкт Петербург.

От 2011 г. е гостуващ солист на Държавния академичен театър за опера и балет "М. Джалил“ в Казан, а от 2014 г. е гостуващ солист на Московския академичен музикален театър, където дебютира в ролята на Виолета от операта "Травита“ на Верди.

През 2014 г. започва сътрудничество и с Държавната опера в Банска Бистрица, Словакия. Катажина Мацкевич е участвала в множество международни музикални фестивали в Русия, Полша, Румъния, Италия, Германия, Естония, Китай, Киргизстан, Чехия и Кипър. Носител е на няколко специални награди, включително на Министерството на културата на Полша. Лауреат е на най-високата театрална награда на Санкт Петербург "Златен прожектор“. 

Концертът се организира от правителството на Санкт Петербург, Областна администрация – Пловдив и община Пловдив, със съдействието на Общински институт "Старинен Пловдив“. Вход свободен!

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Пловдив:
"Бий чорбата по главата" ехтя по Главната на Пловдив
Почерня от полиция край булевард "Източен" в Пловдив
Дама: Тези двамата май си мериха инструментите - на кого е по-мал...
Последна информация за разпространението на коклюш в Пловдив и ре...
БСП Пловдив: Социализмът означава безплатно образование и здравео...
Шофьор: Отнемане на книжките на всички, които смятат, че синият е...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).