ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Plovdiv Stage Park става най-новата в Пловдив и уникална за България зона за изкуство и култура
Автор: Екип Plovdiv24.bg 19:51 / 27.05.2022Коментари (0)12934
На специална пресконференция в подножието на Младежкия хълм вчера бе обявен старта на проект "Мобилна творческа мрежа за култура и изкуство“. Това е територията на новоизграждащата се събитийна зона за изкуство и култура в Пловдив - Plovdiv Stage Park, която е уникална не само за Пловдив, но и за България. За нея разказа Стефан Горанов, председател на ТК "Инкубатор“, двигател и реализатор на идеята за създаването на "Пловдив Стейдж Парк“ в подножието на Джендем тепе. Новото място за култура ще дава пространство за културни и арт събития почти целогодишно от 1 юни до 7 януари. На площ от 20 дка, зад бензиностанцията на Младежкия хълм ще функционират 7 сцени, няколко изложбени площи и до 60 павилиона на различни занаятчии, които ще обособят търговска пешеходна зона. част от павилионите вече са на мястото, оформена е специална алея, предстои и поставянето на украсата. По време на събитията, автори, творчески колективи, артистични формации, самодейни групи, майстори - занаятчии и други творчески натури ще имат възможността да представят своето изкуство и да приобщят публиката към света на изкуството.

В "Plovdiv Stage Park" ще се провеждат творчески лагери за деца, обучения, концерти, разнообразни събития, като намерението на Стефан Горанов е да се създаде реална "Мобилна творческа мрежа за култура и изкуство“ със своеобразно творческо турне, в което артисти и занаятчии ще гостуват в 4 по-малки населени места в страната – Копривщица, Батак, Нова Загора и Асеновград и в няколко квартала на Пловдив, включително – кв.“Коматево“, кв. "Столипиново“, Район "Западен“ и Район "Тракия“. Всеки творец или творчески състав може да се включи за участие в "Plovdiv Stage Park", като кандидатства на уебсайта на Инкубатор.бг.

"Това, което Стефан показва е в абсолютен синхрон с политиката на общината. Децентрализацията е акцент в нашия културен календар. Правим поредица от стъпки в тази посока с театър в парка, кино в парка, концерти, куклен театър в кварталите. Тук съм, защото община Пловдив подкрепя и ще продължава да подкрепя усилията на  Творчески комплекс "Инкубатор“ -  на Стефан и екипа“, каза заместник-кметът Пламен Панов, който беше сред гостите на пресконференцията, заедно с представители на МК, творци, медии и доброволци. 

Първите събития започват през юни. Това ще са ученически работилници и изложби, като впоследствие през лятото ще заработят сцените, галериите и павилионите. Ще има и места за храна, като там шеф-готвачи, пекари и пицари, ще предават знания на деца и желаещи да се включат в работилниците.  Предвидено е място за дамски и мъжки тоалетни, помещение за майки с бебета за смяна на памперси, медицински пункт и още много други важни точки, които са задължителни за функционирането на такъв вид пространства, убедени са организаторите.

Официалното откриване на "Пловдив Стейдж Парк“ ще е през август. Пак тогава е и 8-то издание на традиционния за града фестивал “Shake That Хълм" - "Пловдив-ЗАЕДНО“, който ще се реализира в периода 26 до 28 август 2022 г. на територията на Plovdiv Stage Park – Младежки хълм.

Проект  BGCULTURE-2.001-0048-C01 “Мобилна творческа мрежа за култура и изкуство“  се изпълнява с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Plovdiv Stage Park е част от програмата на ТК "Инкубатор“ за децентрализиран, общодостъпен културен календар - Пловдив 2021-2026 г. и е втори времеви цикъл на организацията в подкрепа на творци, общности и оператори за устойчиво развитие на културния сектор в региона. Първият етап на програмата стартира през 2014 година и изпълни успешно поставените цели за периода 2014-2020 година. Основният фокус на проект "Мобилна творческа мрежа за култура и изкуство“ по Резултат 2 на Програма "Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“, по ФМ на ЕИП 2014-2021, е да създаде ефективна и устойчива платформа за насърчаване на разнообразието в областта на културата и изкуствата чрез осигуряване на широка обществена достъпност до културно съдържание и форми. Проектът се изпълнява в партньорство между Сдружение "Творчески комплекс Инкубатор“ – град Пловдив с партньор НПО “CBNRM Networking"-Кристиансанд, Норвегия.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Купа на България, сезон 2023/2024
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: