"Пловдив 2019": Ние сме столица и трябва да се държим като такава

Автор: Мариана Панчева
Коментари (1)
14:14 / 26.08.2016
5931
"За хубаво или лошо Пловдив стана видим за Европа точно със спечелване титлата столица на културата и тази титла всички ние разбираме като отговорност." Това заяви на специална пресконференция изпълнителният директор на Фондация "Пловдив 2019" Валери Кьорленски по повод пожара в тютюневисте складове и последвалите атаки срещу града под тепетата. 

"Много често през последните дни ни задаваха въпроса: Ще загубим ли титлата заради това, което се случи в складовете? Не, тя няма да ни бъде отнета. Но когато гори история, губим всички", категоричен бе Кьорленски. 

Самият проект за Тютюневия град, част от апликационната книга на Пловдив, не предвижда намеса в частната собственост, а единствено в публичните пространства по подобие на квартал "Капана". 

Проблемът точно с частната собственост обаче е сериозен и доста по-сложен от ситуацията в Капана, затова в най-скоро време от фондацията предвиждат организиране на голяма международна конференция с водещи специалисти експерти по недвижимото наследство, които не само да споделят добри примери и практики от цял свят, но и да дадат своите предложения за нови законови промени. От фондацията се ангажираха да проведат разговори с пловдивските след това, за да може тези предложения да бъдат чути на най-високо ниво. 

На специалната пресконференция стана още ясно, че самото правителство е в дълг към Пловдив като столица на културата.

От гласуваната субсидия за града ни по този параграф до този момент не са изплатени 2 500 000 евро за проекти на фондацията - 500 000 за 2014 година, 750 000 за 2015 година и 1 250 000 за 2016 година, разкри Кьорленски. 

Затова от фондацията ще внесат искане до Общински съвет да бъде отправено официално питане за субсидията, защото, например, само за проекта Тютюнев град и подобряване на публичните му пространства са предвидени 1 000 000 евро.

Крайно време е Пловдив да бъде водещ в налагане на законови промени. "Ние сме столица и трябва да се държим като такава", категорични бяха от фондацията. 

Кьорлеснски подчерта обаче, че откакто сме спечелили титлата Европейска столица на културата са се случили и много добри неща, които не трябва да бъдат подминавани с лека ръка - реставрацията на Малката и течащата в момента реставрация на Голямата базилика, ремонтират се къщи в Стария град, квартал "Капана" от паркинг се превърна в една прекрасна зона, напливът от туристи е огромен, телевизии създават филми за града ни, Пловдив заема челни места в престижни класации....

"Някой да си спомняна такъв интерес, преди да спечелим титлата? Затова още веднъж искам да подчертая, Европейска столица на културата е общо дело - на гражданите, общината, фондацията и държавата."

Виж коментарите (1)

Още по темата (110):
01.02.2022 След 5 години: Пуснаха движението пред изгорелите тютюневи складове на ул. "Иван Вазов"
24.11.2021 Изгорелите тютюневи складове в Пловдив стават жилищни сгради
29.11.2020 Спор, дали ул. "Иван Вазов" да е пешеходна зона, блокира старта на проекта за Тютюневия град
12.10.2020 Ясна е окончателната съдба на изгорелите тютюневи складове на ул. "Иван
Вазов"
09.10.2020 Клошарят Любо, който бе обвинен за пожара в Тютюневия град, с нов дом и
работа
03.10.2020 Клошарят Любомир Данчев излежа четиригодишната си присъда за пожара в тютюневите складове в Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).