Петър Стоянов: Комунизмът рухна изведнъж, а ние не бяхме подготвени

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (25)
11:49 / 28.06.2020
6031
В нашия забързан живот, особено в България, свръхконцентрацията върху домашните проблеми не ни дава възможност да се замислим за големите, за стойностните неща. А си струва да го правим, защото проблемите, пред които днес сме изправени, не са толкова сериозни в технологичен или мигрантски план. Те са сериозни в цивилизационен план и това е големият въпрос - накъде отива нашата цивилизация. Това каза в студиото "Денят започва с Георги Любенов" Петър Стоянов - президент на България (1997-2002).

Моят мандат беше особен. Моментът бе исторически, а когато се заклех няма парламент. Цялата институционална власт попадна в мои ръце".

Стоянов припомни, че още съвсем в началото на своя мандат се сблъсква с най-драматичната криза в новата история на България. Повече от месец, десетки хиляди протестират срещу управлението на БСП и това да нямат втори кабинет. "Хората непрекъснато бяха по площадите."

"Комунизмът рухна изведнъж, а източноевропейците не бяхме подготвени. Това трябва да го кажем с чиста съвест. Вижте големите олигарси кои са - хората, които успяха да се възползват от прехода".

"Бързо станах известен президент, но и мишена", каза Стоянов. По думите му това бе факт, защото още през първите му дни като президент, назначеният от него служебен кабинет подава официално молба за членство на България в НАТО.

 Бившият президент коментира и дебата за въвеждане на латиница, който през 2001-а година се обсъжда непрекъснато в българското общество. "Въвеждането на латиница - как ще стане това?! Няколко милиона български книги да бъдат написани на латиница. Това няма как да стане", разпали се Стоянов.

Виж коментарите (25)
Още новини от Новини от Пловдив:
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...
Абитуриенти от Пловдив "подариха" рози на покойната си любима учи...
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).