"Паисиеви четения 2017" в ПУ Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:17 / 07.11.2017
2400
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
"Безпокойства на хуманизма: филологията - застрашена, необходима, неотстранима" е мотото на Международната научна конференция "Паисиеви четения 2017", организирана от Филологическият факултет на Пловдивския университет на 9 и 10 ноември.

Престижният форум ежегодно събира учени от цял свят. Тази година също не е изключение - ще се включат 158 участници, от които над 20 са докторанти. Те са представители на 34 образователни и научни институции: 10 български университета, 2 института на БАН, 1 гимназия, 20 чужди университета и 1 чуждестранен институт ("Максим Горки").

Техните научни трудове тази година са посветени на вече покойния Цветан Тодоров - българо-френски философ и литературовед, лингвист, семиотик, литературен критик, историк на философската мисъл и културолог от български произход.

"Паисиеви четения 2017" ще стартира на 9 ноември от 10:00 ч. с приветствени слова на ректора на ПУ "Паисий Хилендарски" - проф. д-р Запрян Козлуджов, декана на Филологическия факултет проф. д.ф.н Вера Маровска и доц. д-р Жоржета Чолакова отговорен редактор на сборника с научни трудове от миналогодишното издание на конференцията.

След приветствията ще се проведе тържествена церемония за присъждане на почетното звание "Doctor honoris kausa" на изтъкнатият елинист проф д-р Стойна Пороманска. Удостояването е заради нейните заслуги за създаваненето, развитието, утвърждаването и престижа на специалностите с новогръцки език в ПУ "Паисий Хилендарски".

Проф. д-р Стойна Пороманска е доайен на обучението по новогръцки език в България. Благодарение на нея през учебната 2002-2003 г. стартира бакалавърската специалност "Български език и новогръцки език", магистърската "Балканистика", а малко по-късно бакалавърската специалност "Приложна лингвистика с втори чужд език - новогръцки". Освен с конкретни идеи за учебния план проф. Стойна Пороманска оказва безценна помощ за бързото сформиране на компетентен преподавателски колегиум от неоелинисти. Автор е на множество публикации и студии по проблемите на новогръцкия език, както и върху новогръцките диалекти в България. Съставител е и на системите за обучение по новогръцки език: "Новогръцки за начинаещи" и "Новогръцки за напреднали".

След като получи от ректора - проф. д-р Запрян Козлуджов, инсигниите, които придружават титлата - плакет и грамота, проф. Пороманска ще изнесе академична реч на тема "Думата - тази вечна загадка". След нея пленарният доклад ще бъде на английски език. Честта да го изнесе се пада на проф. Суман Гупта от Свободен университет във Великобритания. Темата е "Literature and literary studies in digital environment" - "Литература и литературни изследвания в дигитална среда".

Програмата на международната научна конференция в първия ден наред със заседанията по секции включва и представянето на юбилейния сборник "Да се завърнеш...": носталгии, памет, разказ", посветен на доц. д-р Живко Иванов, дългогодишен декан на Филологическия факултет.

"Паисиеви четения 2017" е единствената по рода си научна конференция в България, която се фокусира до изчепателност върху българската, на останалите славянски народи и световната литература от всички епохи, развоя на езика и езикознанието. Научните трудове не остават в затворената професионална общност на съответното издание на форума, а биват включвани в сборници на родния език на авторите и на английски език, публикуват се на хартия и онлайн, така че да станат достояние учените от цял свят, коментират организаторите. 


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).