ПУ връчва "Доктор хонорис кауза" на американски професор по религия

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:15 / 16.01.2012
1000
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
С почетното звание "Доктор хонорис кауза" на ПУ "Паисий Хилендарски" ще бъде удостоен днес, 16 януари, проф. д-р Адам Селигман - водещ американски учен по социология на религията. Това обявиха от висшето училище.

Инициативата за връчването на званието е на Философско-историческият факултет, пред чиито преподаватели и студенти изтъкнатият социолог изнася лекции няколко пъти годишно, потвърди деканът доц. д-р Мария Шнитер. По време на втората част от церемонията гостът ще изнесе публична лекция на тема "Какво ни прави морални?"

Проф. д-р Адам Селигман е професор по религия в Бостънския университет, където е и член на влиятелния Институт за култура, религия и международни отношения (Institute on Culture, Religion and World Affairs). Той е директор на Международното лятно училище за религия и обществен живот (ISSRPL). Една от книгите му - "Гражданското общество", е преведена на български още през 1995 г., съобщи доц. Шнитер.

Тя припомни, че през месец юли миналата година Пловдивският университет бе сред домакините на Международното лятно училище за религия и обществен живот, организирано за девета поредна година от проф. Селигман и Бостънския университет. Основен партньор на инициативата от българска страна бе Катедрата по етнология на Философско-историческия факултет в ПУ "Паисий Хилендарски", потвърди доц. Шнитер.

По време на деветото издание на форума директорът на ISSRPL коментира възможността лятното училище да се организира ежегодно в Пловдив. Подобно събитие ще е от изключителна важност - както и приносът на проф. Селигман, подчертаха от университета.

По този начин ежегодно ПУ "Паисий Хилендарски" и Градът на тепетата ще се превръщат в притегателен център за млади изследователи и утвърдени учени от европейски и извъневропейски университети. Летните училища ще бъдат посветени на теми в областта на хуманитарните науки - като социална и културна антропология, етнология, социология, история на религиите и други.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
От ЕВН са изпратили заявление за нови цени на парното в Пловдив
"Мис България - Пловдив" 2024 е свикнала с нощните смени, работи ...
Руснака е в тежко състояние, опериран е по спешност в Пловдив
Майката на оцелялата от катастрофата на "Руски": Стана чудo!
Обилни валежи в Пловдив за сряда
Костадинов: За Пловдив нашата цел са 3 мандата


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).