ПУ присъди "Доктор хонорис кауза" на двама филолози и един математик

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:06 / 03.11.2011
2473
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
С връчване на почетното звание "Доктор хонорис кауза" на трима утвърдени в страната и чужбина учени Пловдивският университет откри днес Юбилейната си конференция "Паисиеви четения". На официалната церемония ректорът доц. д-р Запрян Козлуджов връчи грамоти тип "хоругви"и плакети на филолозите проф. Манфред Трумер и ст. н. с. II ст. дфн Радосвет Коларов и на математика проф. Руслан Митков.

Заради огромния му принос за развитието, утвърждаването и популяризирането на българистиката в Австрия и изключително квалифицираната му работа години наред като гост-лектор в Пловдивския университет проф. Манфред Трумер е предложен за почетното звание от Филологическия факултет.

Проф. Трумер е един от най-видните австрийски слависти и доайен на балканистиката в Пловдивския университет. Най-големият му принос е в областта на българистиката - сфера, на която посвещава огромна част от преподавателската и изследователската си дейност в Грацкия университет "Карл Францес", където се пенсионира през 2008 г.

В продължение на 8 години преподава предметите "Увод в балканистиката" и "Балканско езикознание" на студентите от специалностите "Балканистика" и "Българска филология" в ПУ "Паисий Хилендарски". Участва в множество научни проекти на своите колеги от Пловдивския университет като сътрудник, консултант и рецензент. Журира национални лингвистични форуми в Пловдив, работи с дипломанти и докторанти, автор е на конспекти за докторантски изпити и участва в изпитни комисии.

Отново по предложение на Филологическия факултет за почетното звание "Доктор хонорис кауза" е предложен и ст. н. с. II ст. дфн Радосвет Коларов от Института за литература на Българска академия на науките, където работи от 1975 г. В периода 1979 - 1981 г. чете лекции по български език и литература в университети в Лондон и Оксфорд. Главен редактор е на сп. "Литературна мисъл".

Научните интереси на Радосвет Коларов са насочени към литературната теория и поетика, наратологията, когнитивната поетика, към изследване на функционалния строеж на литературната творба и разкриване на нейното идейно-художествено единство.

Трудовете му са публикувани и в редица чужди издания. Автор е на книгите "Звук и смисъл. Наблюдения над фоничната организация на художествената проза" (1983), "В художествения свят на романа "Хоро" (1988), "Елин Пелин" (1995), "Литературни анализи" (1995), "Повторение и сътворение: поетика на автотекстуалността" (2009).

Проф. д-р Руслан Митков е предложен за почетен доктор от Факултета по математика и информатика за приноса му в тези две научни области. Той е роден в Пловдив. Получава магистърска степен от Хумболтовия университет в Берлин и докторска степен от Техническия университет в Дрезден.

Дълги години работи в Института по математика и информатика на БАН. От 1995 г. е професор по компютърна лингвистика и инженерство на естествените езици в Университета на Уулвърхямптън, където понастоящем е директор на Изследователския институт по обработката на информация е естествени езици.

Изпълнителен редактор е в университетското издателство "Cambridge University Press", редактор в издателска къща "Джон Бенджамин" и консултант-редактор в академичното издателство "Oxford University Press".

В продължение на 20 работи съвместно с преподаватели от ФМИ в ПУ "Паисий Хилендарски". Последните им общи активности са по програма "Сократес" и проекта FIRST.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Официално: "Рогошко шосе" е отворено за движение
"Дефиле вино и гурме" започна в Пловдив
Какво да очакваме от Фестивала за улични и градски изкуства 6Fest...
Скандално! Служебната кола на зам.-кмет едва не отнесе човек на п...
РЗИ: 8 бременни се имунизираха в Пловдив, проблем с коклюша няма
Пловдивчанин: Кой умник го реши това? Не държава, а джунгла!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).