ПУ "Паисий Хилендарски" стартира до дни проекта за спортен комплекс

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
13:47 / 10.10.2011
3126
Пловдивският университет "Паисий Хилендарски" ще даде до края на седмицата старт на проекта си за изграждането на спортен комплекс. Това съобщи на официалното откриване на тържествата за 50-годишнината на висшето училище ректорът доц. д-р Запрян Козлуджов.

Той обясни, че първият транш на държавното финансиране от близо 3,5 млн. вече е на лице, а проектът фигурира в кадастралния план на Пловдив. За 10-12 месеца ще бъде изграден и готов за експлоатация спортният комплекс, който ще има полифункционално предназначение - спортни срещи, концерти, чествания на висшето училище, уточни доц. Козлуджов.

ПУ "Паисий Хилендарски" е не само лидер в Южна България, втори по значимост класически университет в страната и трети по големина и държавна субсидия в България. Пловдивската Алма матер заема 2629-а позиция от общо 15 хил. университета в световната класация, съобщи доц. Козлуджов последните данни от световната класация на рейтингите.

Юбилейният ни випуск бакалаври е запълнен на 100 %. Този факт ни превръща в единствения в страната държавен университет с изцяло заети места по държавна поръчка, подчерта ректорът.

За да продължим да предлагаме качествено и адаптирано към пазарните изисквания висше образование планираме изграждане на учебно-аудиторен комплекс с 2 големи аудитории, 5 семинарни зали, 5 лаборатории и център от типа "бизнес инкубатор".

За целите на учебния процес ще ремонтираме и къщата в Старинен Пловдив на ул. "Кирил Нектариев", предоставена ни от Община Пловдив, разказа доц. Козлуджов.

Днес той даде старт на тържествените чествания на 50-годишнината на ПУ "Паисий Хилендарски" с филм, който проследява работата на всеки от 9-те факултета. Анкети сред студентите показват, че 58% от възпитаниците на Факултета по математика и информатика професионална реализация по специалността. Експертите по природни науки са търсени за работа и специализации в чужбина, разказаха деканите на Биологическия, Физическия и Химическия факултети.

Учебните програми на филолози, педагози и юристи са сред най-адаптираните към пазара на труда в своята сфера. Философско-историческият факултет на висшето училище предлага специализирани практики за археолози, историци, етнолози и теолози, разказаха във филма преподавателите.

След прожекцията зам.-ректорът доц. д-р Жоржета Чолакова представи първата история на ПУ "Паисий Хилендарски" - събрана в юбилеен алманах с включени резюмета на всички университетски научни и административни звена, фотографии от основаването през 1961 г. до момента.

След филма и представянето на алманаха бе открита и юбилейна изложба с фотоси от ежедневието на висшето училище, от чествания и церемонии, както и факсимилета на указа, с който се създава пловдивската Алма матер. Имаме амбицията изложбата да остане постоянна и непрекъснато да я допълваме със снимки от бъдещите активности на университета, каза доц. Чолакова.


Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Пловдив:
Ако сте в Пловдив заведете детето си на "Детски панаир на занаяти...
Георги Георгиев, ГЕРБ: Доходите на българите са изядени с 30% зар...
36 лева за килограм боровинки в Пловдив
Теодора напусна дома си в Пловдив, в момента никой не знае къде е...
Добри новини за Югоизточния обход на Пловдив
Геворг Харутюнян остава на топло


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).