Отвориха черепа на пловдивчанин заради сложна операция

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
14:53 / 10.10.2014
4677
Две сложни ендоскопски операции за премахване на тумори в главата бяха извършени в Интегралния център на УМБАЛ "Свети Георги". Първата бе на 53-годишен мъж от Казанлък с олфакторен невробластом - от т.нар. смесени тумори. В продължение на 3 месеца пациентът е страдал от главоболие, намалено обоняние и затруднено носно дишане. На практика туморът е заемал носната кухина вляво, както и всички синуси в тази област.

Засегната е била базата на черепа, което е наложило комбинирана операция от ринолог и неврохирург. Посредством ендоскопски достъп ринологът проф. д-р Карен Джамбазов, изпълнителен директор на УМБАЛ "Свети Георги", отстрани тумора през носа. 

След премахването на олфакторния невробластом беше необходима пластика на дурата - твърдата мозъчна обвивка. Тя бе направена от доц. д-р Христо Желязков, началник на Клиниката по неврохирургия в УМБАЛ "Свети Георги". 

По време на операцията бе използван ендоскопски инструментариум от ново поколение, включително и интраназален дрил.

Втората операция бе изцяло неврохирургична и при нея бе отстранен мозъчен тумор - олфакторен менингиом, разпрострял се двустранно. Той изхождаше от назалната повърхност на предната челна ямка.

Отново бе предвидено отваряне на черепа, като премахването на тумора стана с използване на операционен микроскоп от най-висок клас. Пациентът е 63-годишен пловдивчанин, който в продължение на 3 месеца е страдал от главоболие, обща слабост, световъртеж, залитаща походка и изчезнало обоняние. 

Диагнозата му е била поставена след биопсия на засегнатия участък. Операцията извърши екип от Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ "Свети Георги".

Интегралният център е част от Високотехнологичния център за трансфер на знания и здравни технологии на УМБАЛ "Свети Георги" и е оборудван с иновативна за страната апаратура. 

Към настоящия момент пловдивската университетска болница е единственото лечебно заведение в България, което разполага с подобна инсталирана и работеща система.

"Високотехнологичният център осигурява компютърно навигирана хирургия в реално време. В него се извършват ендоскопски и ендоназални операции на хипофизата, ендоскопски операции на базата на черепа, миниинвазивни операции на гръбначния стълб, както и корекции на малформации при деца и възрастни", обясни проф. д-р Карен Джамбазов.

Всички хирургични интервенции могат да се записват или да се наблюдават в реално време посредством видеовръзка.

Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Пловдив:
Повече полиция на булеварди в Пловдив с висока концентрация на ПТ...
Предприятие обясни разликата между "Разфасовка от птиче месо" и "...
Майка на загинал моторист: Сам поиска да дари органите си, ако с ...
Брутални сцени в църква в Пловдив, раниха полицай!
Полицията взима мерки за мача Локо - Левски
За две седмици затварят възлово кръстовище в "Южен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).