ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Откриват уникална лаборатория в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:36 / 28.10.2009Коментари (0)2709
© Plovdiv24.bg
Днес в Пловдивския университет се открива нов лабораторен комплекс, основан на принципите на т.нар." Зелена химия". Той се намира в катедра "Аналитична химия" и включва най-нов модел масс спектометър с индуктивно свързана плазма.

Апаратът е закупен със средства на Фонд "Научни изследвания" в изпълнение на GAMA (Green Analytical Methods Academic Centre) проект от конкурса "Интегрирани научни центрове в университетите" - 2008.

GAMA проектът има за цел изграждане на университетски център за развитие на екологично целесъобразни методи за следови анализ на обекти от околната среда и включва 7 катедри от 3 пловдивски университета: ПУ "П. Хилендарски", Аграрния университет и Университета по хранителни технологии, а също и СУ "Св. Климент Охридски" и Университета в Аликанте, Испания. Консорциумът обединява научните направления на партньорите с цел развитие на модерни химични анализи, основани на процедури щадящи околната среда и съответстващи на принципите на "Зелена Химия".

Консорциумът ще използва съвместно ICP-MS изследователския комплекс за подготовка и обучение на докторанти, като развива 3 главни направления:

- Научно: Разработване на нови, по-малко замърсяващи методи за химичен анализ чрез ICP-MS полу-количествени и панорамни измервания, комбиниране с HPLC и процедури на Cloud Point- и Solid Phase екстракция. Приложение на микровълнови и ултразвукови полета за ефективизиране на анализа (продължение на COST D32). Микро-дозиране чрез FI и ASDI системи.

- Приложно: Химични анализи при тежки и нестандартни експертизи за определяне на следи от токсични елементи в обекти на околната среда, храни и индустриални материали при решаване на реални задачи. Валидиране на измервателни методи и помощ при технологичния им трансфер в изпитвателни лаборатории.

- Образователно: Специализирани модули за обучение на студенти в образователните степени магистър и доктор, с достъп до модерни аналитични инструменти. Разширяване на междууниверситетското сътрудничество чрез ангажиране на преподаватели и експерти от консорциума. Разработване на докторантури, привличане и задържане на млади учени.
Резултатите ще са с дългосрочна полза за академичните институции, стимулирайки интердисциплинарни научни направления от интерес за химици, биолози, агрохимици и еколози.

Центърът ще изгради експертна мрежа от специалисти за решаване на горещи проблеми, касаещи мониторинга на околната среда, преценка на риска и контрола на качеството.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Олимпийски игри в Париж 2024
Хороскоп за деня
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Как ще оцените началото на мандата на новия кмет Димитров?
Слаб (2)
Среден (3)
Добър (4)
Много добър (5)
Отличен (6)
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: