Открива се къща-музей "Атанас Кръстев" в стария Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:29 / 17.09.2004
1718
Къщата - музей "Атанас Кръстев" ще бъде открита тази вечер. В запазения интериор на дома му в Стария град ще бъдат представени над 30 портрета на Начо Културата, рисувани от най-големите български художници. Първият портрет е от 1954 г. и е от Златю Бояджиев.
Атанас Кръстев е признат за една от емблематичните и важни фигури от артистичната митология на Пловдив. Като кмет на Стария Пловдив той организира реставрирането на възрожденските къщи и направи Стария град това, което е и в момента. По време на неговото ръководство се създават творческите домове на Съюза на българските писатели - къща "Ламартин", на Съюза на българските художници - "Стамболяновата къща", както и представителните къщи на Министерството на културата - къща "Павлити", и на Министерството на външните работи - "Антоновата къща". Атанас Кръстев поставя началото на вече традиционните есенни изложби в Стария град. Сред заслугите му е и създаването на постоянна експозиция и музей на Златю Бояджиев, както и първото честване на празниците на Стария град. За 80-ата си годишнина Начо Културата видя сбъдната и последната своя мечта - музей на Георги Божилов-Слона.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Българската общност в Мадрид иска директни полети до Пловдив
Млада психоложка се завърна от САЩ, за да възроди емблематично мя...
Сигнал: Разбит път заради поредния строеж в Пловдив
Десетки излязоха на протест на Главната на Пловдив, искат затвор ...
Сигнал: Препятствие пред мол "Пловдив"!
Стотици хора навсякъде по центъра на Пловдив, опашки се извиха на...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).