ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Откриха 7-ия Национален ученически конкурс по актьорско майсторство в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:37 / 23.04.2021Коментари (0)1759
Днес бе дадено началото на престижния Национален ученически конкурс по актьорско майсторство, който Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив организира за 7-ми път. В него участват  талантливи ученици от цялата страна от средните училища по изкуствата и младежки театрални формации.

Учениците от първа възрастова група – от 8 до 11 клас, но ненавършили 18 г. до завършване на конкурса участват в надпревара за стипендия, която Министерство на културата отпуска при условията на Наредбата за закрила на деца с изявени дарби. За първи път стипендиите са в три отделни категории: актьорско майсторство за драматичен театър, за куклен театър и за пантомима.

Националният ученически конкурс по актьорско майсторство  бе открит от директора на НГСЕИ Пловдив Николай Томов и заместник-кмета по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов.

"Изключително съм щастлив, че за втора поредна година откривам този конкурс, който има за цел да поощри таланта на учениците от училищата по изкуства в областта на актьорското майсторство. Той има вече 7 издания, благодарение на Министерство на културата, което осигурява стипендиите. Това е ясен и категоричен знак за целенасочената държавна политика за подпомагане на талантливи ученици в областта на изкуствата. Щастлив съм, че мога да споделя, че такава е и политиката на община Пловдив. Освен инструментите, които използваме за осъществяването на един богат и разнообразен културен календар, имаме възможност да подпомагаме и техните изяви в чужбина, като поемаме разходите за пътуване. Пожелавам от сърце успех на всички участници, много вдъхновение и настроение по време на конкурса“, каза заместник - кметът Пламен Панов.

Директорът на НГСЕИ в Пловдив Николай Томов поздрави участниците и техните преподаватели с добре дошли и представи членовете на авторитетното жури, което ще извърши оценяването тази година. Председател е Христина Арсенова – Андреева – директор на Кукления театър в Бургас. Членове са талантливия актьор от Драматичен театър Пловдив Троян Гогов и д-р Таня Жоакимсман  - преподавател в НАТФИЗ "Кръстю Сарафов“ и в Пловдивски университет "Паисий Хилендарски“. На конкурса присъства и представителят на МК – г-жа Ралица Базайтова от дирекция "Сценични изкуства и художествено образование“.

Тази година в конкурса участват ученици от Националното училище по изкуства "Панайот Пипков“ в Плевен , НУМСИ "проф. Панчо Владигеров“ Бургас, , НУМСИ "Христина Морфова“ Стара Загора и от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив. За стипендиите се борят общо 37 ученици, които ще представят монолози, откъси от пиеси, куклени етюди и части от проза, а в извънконкурсната програма участват четирима възпитаници на НГСЕИ.

Утре, в 11.00 часа ще бъдат обявени победителите и ще се състои награждаването.

Изданието на конкурса тази година се посвещава на 45-та годишнина от създаването на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства. Тя е открита през есента на 1975 година, като Средно специално художествено училище за Сценични кадри в града на художниците и на първия в историята на България професионален театър. Заради противоепидемичната обстановка и мерките срещу световната пандемия от COVID-19, част то събитията, посветени на юбилея бяха отложени за тази година.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Първа лига, сезон 2023/2024
Академично гребане и кану-каяк
Тенис от Пловдив и региона
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: