Осъдиха на 5 години пияния, убил шофьор на сметосъбирач при катастрофа

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (6)
09:58 / 17.06.2010
25007
Пловдивският окръжен съд осъди на 5 години лишаване от свобода подсъдимия Борис Терзийски. Терзийски беше лишен от право да управлява МПС за срок от 5 години.

Той беше признат за виновен в това, че на 13 март 2009 г. на ул. "Брезовско шосе" при управление на л. а. "ВАЗ" в пияно състояние с концентрация на алкохол в кръвта 2,33 промила е нарушил правилата за движение, с което е причинил смъртта на Христо Янков и средни телесни повреди на Станимир Странджев, Лазар Пилафов и Спас Груев.

На 12 март към 19 часа в с. Крислово пострадалите Станимир Странджев и Христо Янков посетили бар и пили бира. Към 21 часа в същия бар се присъединил пострадалия Лазар Пилафов, който пил водка. Към 22,45 часа Янков поканил приятеля си, подсъдимия Терзийски да играят карти и по време на играта изпили бутилка водка.

Към 00,00 часа Терзийски и пострадалите Странджев, Пилафов и Янков се отправили към ресторант в с. Войводиново. Пътували в "Лада Самара", собственост на пострадалия Янков, но поради повредата му, този автомобил бил заменен с автомобила на Терзийски ВАЗ. Седяли в ресторанта до затварянето му, после решили да отидат в Пловдив на дискотека.

Към 4,30 часа на 13 март тръгнали обратно за Пловдив в управлявания от Терзийски автомобил. Христо Янков седнал отпред, а Странджев и Пилафов отзад. На ул. "Брезовско шосе" по това време се движел специален товарен автомобил сметосъбирач "Мерцедес 809", управляван от пострадалия Спас Груев. Сметосъбирачът със скорост около 9 км/ч. почиствал най-дясната част на пътното платно. Когато лекия автомобил ВАЗ се намирал на над 90 м. зад сметосъбирача, последният предприел маневра обратен завой отляво надясно в кръстовището на ул. "Брезовско шосе" и ул. "Полет".

Терзийски не забелязал тази маневра и чак когато наближил сметосъбирача на около 40 м. задействал спирачката, но въпреки това настъпил удар. ВАЗ-ът ударил с предната си част - челно лявата предна част на сметосъбирача. По време на удара предната дясна врата се отворила и от кабината паднал на пътното платно водача на сметосъбирача - пострадалия Груев.

Пристигналите на място екипи на "Пътна полиция" установили, че Терзийски бил в явно нетрезво състояние и силно лъхал на алкохол. Екипът на Бърза помощ констатирал смъртта на Янков и откарал Странджев, Пилафов, Груев и Терзийски в болница. Пилафов и Груев били с черепно-мозъчни травми, а Странджев със счупвания по тялото.

Терзийски беше осъден да заплати на пострадалите и близките на починалия сумата от общо 175 000 лв. за причинените им с деянието неимуществени вреди. Присъдата подлежи на обжалване в 15 дневен срок пред Апелативния съд.

Виж коментарите (6)

Още по темата (3):
18.05.2010 Мъж, пострадал при катастрофа на Гергьовден, почина в болницата
07.05.2010 Няма опасност за живота на пострадалите при катастрофата в „Тракия”
07.05.2010 Тежка катастрофа с четирима ранени в "Тракия"
Още новини от Новини от Пловдив:
Дърво е премазало кола след силната буря в Пловдивско
"Мерцедес" се заби в дърво в "Смирненски"
Млад мъж от "Столипиново" учи за зъболекар, иска да си отвори каб...
Пловдив изпревари Варна по население
"Смирненски" е непроходим! Шофьори: Изведнъж всичко спря, този пр...
Прокуратурата се самосезира заради мутренските изпълнения на буле...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).