Организатор на протеста в Столипиново: Нашите деца завършват 8-ми клас неграмотни

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (20)
17:19 / 18.04.2011
5071
Бивши и настоящи ученици от
ОУ " ПЕНЧО СЛАВЕЙКОВ ":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Както вече писахме, на 28.04.2011 г.  на ул."Елба"(до пазарчето в квартал "Столипиново") от 16:00 часа, ще се проведе митинг. Организатори са Инициативния комитет на бедстващите граждани в Пловдив и сами определиха протеста си като разяснителен, предаде репортер на Plovdiv24.bg

"Ще поканим на митинга всички родители и граждани на Столипиново", казаха още организаторите.

От разговорът на репортерът ни с Цветан Салтъков, зам.-председател на инициативния комитет, стана ясно, че първата точка, разглеждана на митинга ще бъде образованието, а именно: защо децата завършват 7 и 8 клас в училищата в квартала, без да знаят да четат и пишат.

"Децата не посещават училище цяла година, минават в 7, в 8 клас и завършват, без да могат да четата и пишат. Защо? Защото държавата плаща 1200 лв. на ученик. Само в уч-ще "Пенчо Славейков" са 1600 ученика, там държавата плаща около 2 млн. лв. годишно. Тези пари обаче ги плащат на въздуха", категоричен беше Салтъков. Според него, когато ученикът не посещава училище, не трябва да бъде записван като присъствие.

"Попълват дневниците, уж децата са в часове, а няма никой. На третия час, учителите си тръгват. Сигурно са забравили вече да преподават материала. От 15 години това е така", каза още зам.-предсдедателят на инициативния комитет.

Другият проблем, който ще бъде поставен на митинга, е с наемите, които жители на квартала дължат на ОП "Жилфонд".

"Долев (б.а. Александър Долев, зам.-кмет) сигурно е по-неграмотен и от мен, а аз съм със средно образование. В един вестник той казва, че ние от Столипиново не си плащаме тока.
Колко пъти излязохме по медията и тя го каза, че ние сме горе-долу на първо място в България по плащане на ток", възмутен беше организаторът, като не конкретизира, според коя медия е тази класация.

"Не мога да разбера защо г-н Долев лъже, че е дал на хората да плащат разсрочено. Абсолютна лъжа е, че не искаме да плащаме. Хорага вкарват по 500, по 1000 лв. и пак ги изкарват от апартаментите", отправи обвинения към зам.-кмета Долев, организаторът Салтъков.

Третият проблем, поставен на митинга, ще касае различните, според организаторите, електромери, монтирани в квартал "Столипиново". 

"Защо те са съвсем различни от електромерите в другите краища на Пловдив и защо инкасатори не идват в нашия квартал", ще питат още на протеста.

Салтъков е категоричен, че няма нищо страшно да отидеш в квартал "Столипиново".

"Тук всеки ден влизат  и излизат по 1000 българи. На никой, нищо не му се е случило", защити своята позиция зам.-председателят на инициативния комитет.

Стана ясно, че въпросите на протеста ще са насочени не само към управляващите, а и към родителите в "Столипиново", на които ще бъдат разяснени основните проблеми с образованието в квартала.

"Тези деца като пораснат, какво ще стане от тях, ще чакат социални помощи ли, та те една молба не могат да попълнят. Ако ги научим да знаят например английски език, с знаещите от тях турски, български и ромски, те ще знаят 4 езика. Така ще бъдат ценни на трудовия пазар. Даже ще носят приходи на България", сподели своето становище Салтъков. 

"Но явно е, че всички партии имат интерес ние да живеем в този хаос, за да може да ни манипулират на изборите", определи ситуацията той.

"Това не е вярно. Дори съм работил в полза на хората от района и всяка една молба за разрочване от тяхна страна на задълженията им за ток, е била удовлетволявана. Ако има изкарани хора от общинските жилища в квартала, то това с прави само при установяване, че те рушат апартамента, в който живеят", отрече твърденията на организаторът, зам. кметът Александър Долев.

"Абсолютно отричам твърденията на Цветан Салтъков, че учителите си тръгват след 3-я учебен час. Няма такова нещо. И в момента, те са в часове. По отношение на отсъствията, всеки който отсъства, си получава съответно отсъствие от час. Ние най-съвестно всеки месец си подаваме справката за учениците, направили повече от 5 неизвинени отсъствия", каза за репортера на Plovdiv24.bg, директорът на ОУ "Пенчо Славейков", Гергана Аврамова.

"Свързвам предстоящият митинг и атаката на г-н Салтъков и г-жа Елена Енева със събитията, довели до уволнението на Стоименка Георгиева за финансови злоупотреби. Предстои дело на г-жа Георгиева на 05.05.2011г. Между другото, Елена Енева стоеше твърдо зад уволнената Георгиева. Освен това, имам информация, че г-н Салтъков е бил гласен от Георгиева да стане председател на училищното настоятелство. Няма нищо против, това да е той, но трябва да минат всички процедури по избора му", поясни още Аврамова.

Директорът на ОУ "Пенчо Славейков" не отрича, че има и проблемни деца, но това според нея това не е практика.

Чуйте цялото изказване на Цветан Салтъков в прикачения звуков файл.

Виж коментарите (20)
Още новини от Новини от Пловдив:
Чудесни новини за детето, малтретирано в Пловдив: Добре е и ходи ...
Наглостта на тарикатите в Пловдив няма край
Неприятно преживяване за десетки пътници, решили да пътуват с бър...
Аварии оставиха хиляди в Пловдив и областта без вода в почивния д...
Триумфален успех на ученици от Пловдив в Рим
Предстои реорганизация на градския транспорт в Пловдив. Ще бъдат ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).