Обясниха защо въздухът в Пловдив е мръсен

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (5)
10:50 / 24.02.2017
8625
Причина за силното замърсяване е местоположението на Пловдив и неблагоприятния заради това климат. Това става ясно от решението на Апелативния съд във Велико Търново, с което и на втора инстанция гражданите загубиха делото, заведено срещу общината и РИОСВ-Пловдив, съобщи "Правен свят".

То е отпреди 6 години, след като Пловдив зае първо място в Европа по замърсяване с фини прахови частици. Колективният иск беше заведен от Асоциацията за европейска интеграция и права на човека и 127 граждани. Съдиите в Пловдив се отведоха от разглеждане на казуса и делото отиде в Смолян. Жалбоподателите твърдят, че общината в Пловдив и РИОСВ не са взели мерки за сваляне и поддържане на нивото на фините прахови частици в приетите норми.

Точно преди 2 години Окръжният съд в Смолян отхвърли иска срещу общината, като прие, че тя е предприела мерки за подобряването на въздуха, а този срещу РИОСВ-Пловдив остави без разглеждане. След като Апелативният съд в Пловдив отмени решението в тази му част, през ноември 2015 г. Окръжният съд в Смолян отхвърли и иска срещу РИОСВ с идентични мотиви, т.е. и регионалната инспекция си е вършила работата.

След последвалата жалба срещу решението, Апелативният съд в Пловдив се отведе от разглеждането на делото и така то попадна на втора инстанция във Велико Търново. Състав на апелативния съд с председател и докладчик Даниела Делисъбева потвърди вчера двете решения на окръжния съд в Смолян, с които са отхвърлени исковете срещу общината и екоинспекцията.

Съдът не е споделил виждането на жалбоподателите, че общината в Пловдив има задължение да поддържа качеството на въздуха в определени граници. Според тях то произтича пряко от закона. 

"То е задължение за резултат. Тъй като този резултат не е постигнат, то административният орган не е изпълнил нормативното си задължение", посочват жалбоподателите. 

Те се позовават и на експертно заключение, според което замърсяването в Пловдив се дължи на нерешени благоустройствени въпроси, като сметосъбиране и сметоизвозване, снегопочистване, извозване на строителни материали и отпадъци, улици и тротоари с лошо техническо и хигиенно състояние, изгарянето на горива за битови нужди, автотранспорт, рушене на стари и изоставени сгради, енергетиката и промишлеността.

Съдът обаче се позовава на заключението на метереологично-климатологичната експертиза, според която Пловдив има климатични и метереологични особености. Според нея мръсният въздух в града се определя от вятъра, атмосферата и валежите, които пък зависят от релефа. Тъй като градът се намира в Горнотракийската низина, затворена между планински масиви и възвишения - налице е коритовидна структура, в чието "дъно" е разположен градът, посочват експертите.

"Тази даденост има голямо значение за разпространението на замърсителите във въздуха", се казва в съдебното решение. Експертите посочват още, че "Пловдив е град на инверсиите - устойчива стратификация, която потиска изнасянето на замърсителите във височина, поради което се достига висока концентрация на замърсителите в приземния слой. Средногодишно инверсиите в Пловдив са 294 дни в годината. За сравнение в София са 170 дни".


Виж коментарите (5)

Още по темата (376):
11.04.2024 Беззаконие и безнаказаност! Отровният пожар в Пловдив е бил нарочно
запален
11.04.2024 Гъст черен дим над част от Пловдив!
17.03.2024 Откриват телефонна линия за гражданите, които искат подмяна на старите печки с климатици
03.03.2024 Видео от Пловдив: Сами се тровим, факт!
18.02.2024 Търси се фирма, която да почисти Пловдив от 4250 стари печки на дърва и
въглища
17.01.2024 Пловдив взима мерки за качеството на атмосферния въздух
Още новини от Новини от Пловдив:
МВР с интересен ход след статията на Plovdiv24.bg за безобразията...
Паркинг на Kaufland в Пловдив става киносалон
Вълна от негодувание заради обява за продажба на къща за 100 000 ...
Доброволец от "Пловдив 112" търси помощ за сина си
Кой е с предимство и защо?
Адвокат от Пловдив: Главчев не е селски кмет, за да подписва това...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).