Обясниха как след 50 г. чакане от чешмите в Пловдив ще потече чиста планинска вода

Автор: Васил Динев
Коментари (3)
17:21 / 25.06.2019
14435
Областният управител Здравко Димитров, който е и председател на Регионалния съвет за развитие на Южен централен район за периода 01.01.-30.06.2019 г., откри  съвместното заседание на Регионалния съвет за развитие /РСР/ и Регионалния координационен комитет /РКК/ на Южен централен район /ЮЦР/. То беше проведено в изпълнение на чл. 45 , ал. 5 от правилника за прилагане на Закона за регионалното развитие.

В началото на заседанието областният управител изказа специални благодарности към проф. Кольо Динков – ректор на Университета по хранителни технологии, за любезното домакинство на форума, който се проведе в новата зала на УХТ, изградена и оборудвана по европейски проект за цялостно обновяване на Университета, финансиран по Оперативна програма "Региони в растеж“ 2014-2020г.

На днешното заседание присъстваха повече от 2/3 от членовете съвещателен глас представители на организации, имащи отношение към регионалното развитие и темите, включени в дневния ред.

Юлиян Моллов – секретар на Регионалния съвет за развитие на Южен централен район, представи годишен доклад за наблюдение на изпълнението на Регионалния план за развитие на Южен централен район (2014-2020 г.)  за 2018 г.

От доклада стана ясно, че по ръст на БВП, Южен централен район е на второ място след Югозападен район. Нарастване има и при БВП на глава от населението в ЮЦР, което се е повишило чувствително спрямо 2016г., а платежоспособността на населението е нараснала със 7.64%. Намалява процентът на население в риск от бедност, а коефициентът на заетост бележи ръст спрямо предходни периоди. Икономическата активност в района е 54.3%, но демографските характеристики продължават да са с намаляваща тенденция, като изключение прави само област Кърджали.

Като цяло, естественият прираст е отрицателен, но в района се забелязва благоприятна тенденция. Ръст има при чуждестранните инвестиции, в сферата на услугите, аграрния и туристическия сектор. Забелязва се изоставане в инфраструктурните проекти и Вик сектора, в частност изграждане на пречиствателни станции за отпадни води. В ЮЦР са реализирани проекти за над 3 млрд. лв.

Участниците в Регионалния съвет за развитие на Южен централен район гласуваха и приеха единодушно предложения годишен доклад за наблюдение на изпълнението на Регионалния план за развитие на Южен централен район (2014-2020 г.) за 2018 г. 

Следващата точка в дневния ред беше представяне на напредъка на проекта за каскада Въча, а по темата докладва инж. Митко Стойчев от Областна администрация Пловдив. Той запозна присъстващите с предимствата на проекта за водоснабдяването на Пловдив и прилежащите общини от каскада Въча като обект, имащ важно значение за развитието на Пловдив и региона около него.

Областният управител подчерта огромното социално-икономическо значение на проекта за водоснабдяване от каскада "Доспат – Въча“. До Пловдив водата ще постъпва гравитачно, с относително къси магистрални водопроводи. По трасето ще бъдат захранени населени места на територията на 6 общини – Пловдив, "Марица", Кричим, Стамболийски, Перущица и "Родопи". Този проект ще има за цел да оптимизира и подобри техническите и икономически параметри, като редуцира  трасетата на водопроводи и площадки на съоръжения.

Бяха изтъкнати предимствата му – качество, надеждност, икономически, хигиенни и здравни норми. Областният управител заяви, че обезпечаването на качествена питейна вода има пряко отношение към подобряването на условията на живот, здравето и живота на населението, възможността за нормално функциониране на местната икономика и привличане на нови инвестиции за нейното развитие.

Кметът на община Девин – Красимир Даскалов беше избран за заместник-председател на РСР на ЮЦР за периода 01.07.2019г. - 31.12.2019г., под председателството на Областния управител на Смолян.

Велизар Петров, изпълнителен директор на Агенция за регионално развитие с Бизнес център за подпомагане на малки и средни предприятия, представи Концепция на план за действие по проект STOB regions - унаследяване и трансфер на бизнес, съфинансиран от програма ИНТЕРРЕГ Европа. Концепцията беше приета единодушно с препоръка да се разработи подробен План за действие на база идентифицираните добри практики.

Беше представена информация за напредъка по изпълнението на операциите по оперативните програми, съфинансирани от Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) за периода 2014-2020 г. –  ОП "Региони в растеж“, Програма за развитие на селските райони; ОП "Иновации и конкурентоспособност“ и ОП "Инициатива за малки и средни предприятия"; ОП "Добро управление“; ОП "Наука и образование за интелигентен растеж; ОП "Развитие на човешките ресурси“; "Транспорт и транспортна инфраструктура“ и "Околна среда“.

Областният управител благодари на всички участници за присъствието и заяви, че за него е чест да председателства Регионалния съвет за развитие на Южен централен район, след което предаде председателството на Регионалния съвет за развитие на Южен централен район за периода 01 юли - 31 декември 2019 г. на областния управител на Смолян Недялко Славов.

Виж коментарите (3)

Още по темата (75):
19.01.2024 Илия Зюмбилев: Голяма част от водоизточниците по поречието на Марица имат отклонения в качествата на питейната вода
20.04.2023 Водоснабдяването на Пловдив от "Доспат - Въча" става национален обект
20.04.2023 Министър в Пловдив заради проекта "Въча"
19.04.2023 Министър Шишков идва в Пловдив заради проекта "Въча"
15.01.2023 Ако вземем вода от това място: Няма да горят бойлери и перални, кожата и косата няма да се увреждат
16.02.2021 Каназирева отговаря на кмета защо Експертният съвет не прие прединвестиционните проучвания по проекта "Въча"
Още новини от Новини от Пловдив:
Наситена с позитивни емоции атмосфера в Пловдив
"Бий чорбата по главата" ехтя по Главната на Пловдив
Почерня от полиция край булевард "Източен" в Пловдив
Дама: Тези двамата май си мериха инструментите - на кого е по-мал...
Последна информация за разпространението на коклюш в Пловдив и ре...
БСП Пловдив: Социализмът означава безплатно образование и здравео...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).