Обучават пловдивски учители да водят програми за превенция на ХИВ/СПИН

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:06 / 16.07.2008
1116
От 16 до 25 юли във Варна ще се проведе двумодулно обучение на учители за работа с програми по здравно образование със специален фокус върху превенцията на ХИВ/СПИН. Обучението се организира по Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" и в него ще се включат 60 учители от пилотни по програмата училища, съобщиха от програмата.

Целта на обучителната инициатива във Варна е подготовка на учителите от прогимназиален етап на основна образователна степен и гимназиален етап на средна образователна степен за планиране и водене на обучение по здравно образование със специален фокус върху сексуално и репродуктивно здраве и превенцията на ХИВ, поясни д-р Тонка Върлева, директор на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН". Обучените преподаватели ще водят свободно избираеми часове по здравно образование през учебната 2008/2009 г.

Учителите ще придобият и развият умения за работа с интерактивни методи на обучение, за групов процес и динамика, както и ще усъвършенстват уменията си за ефективна комуникация с учениците. По време на обучението те ще разширят теоретичните си познания за юношеството, за спецификите на психическото и физическо развитие през този период. Забременяване и контрацепция, ХИВ/СПИН и полово предавани инфекции, сексуалност и сексуални реакции, психоактивни вещества са основните теми, заложени в обучителната програма.

Обучението във Варна е пето поредно в рамките на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН", финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария и общият брой на обучените до момента учители е 282.

В изпълнение на дейностите по Програмата свободно избираеми часове по сексуално и репродуктивно здраве са въведени в 156 училища в 14 общини в страната, а именно - Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Русе, София, Стара Загора и Шумен.

Източник: агенция "Фокус"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Сигнал: Разбит път заради поредния строеж в Пловдив
Десетки излязоха на протест на Главната на Пловдив, искат затвор ...
Сигнал: Препятствие пред мол "Пловдив"!
Стотици хора навсякъде по центъра на Пловдив, опашки се извиха на...
Помощникът на Николай Пловдивски с голям шанс да стане сливенски ...
Лекарите, озовали се първи на "Руски": Един час не можехме да вид...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).