Обсъждат проблемите на образованието на кръгла маса

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
08:30 / 17.05.2008
1165
Кръгла маса "Българското образование и наука - инвестиция в развитието на човешките ресурси и стратегически сектор на икономиката" организират днес от 10:00 часа в хотел Тримонциум Сдружение "Граждани за европейско развитие на България" и Фондация "Ханс Зайдел". Тя се провежда под патронажа на Бойко Борисов, кмет на Столична община и лидер на ПП ГЕРБ. Участници в срещата са представители на образователни институции /детски градини, училища и университети/, учени от БАН, експерти, политици, представители на неправителствени организации и бизнеса, студенти и журналисти. Целта на инициативата е представяне на проекта на политическа програма за управление в сферата на образованието и науката на ПП ГЕРБ.

Политическа партия ГЕРБ определя основните приоритети за развитие на образованието в Република България, следвайки целите на приети важни стратегически документи на ЕС и като отчита специфичните особености и традициите на българската образователна среда. Приоритетите са в съответствие и с новата роля, която се определя на образованието като важен фактор за развитието на икономиката, и като фактор на социалната и културна взаимовръзка. Групирани са в три основни направления:

І. Качество на образованието - образователното качество е необходимо да се дефинира като измерима величина, която характеризира едновременно системата и процесите, които протичат в нея.

ІІ. Равен достъп до образование и отваряне на образователната система - достъпът до образование означава създаване на условия и среда не само на училищно ниво, но и като мрежа от услуги и инфраструктура, които да улесняват всички хора да упражняват правото си на образование.

ІІІ. "Учене през целия живот" - прилагането на практика на образователната концепция означава създаване на ориентирана към отделната личност система от възможности за непрекъснато образование.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Читателка: Намерена е голяма връзка с ключове
УМБАЛ "Свети Георги" придоби най-високия сертификат за диагноза и...
Внезапно си отиде Пламен Асенов
Пепа Деведжиева: "Синя България" е за връщане към нормалността в ...
НИМХ издаде нови предупреждения за днес
Продуцент на U2 и носител на шест награди Grammy идва в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).