Обсъдиха качеството на въздуха в Пловдив

Автор: Мариана Панчева
Коментари (4)
17:25 / 14.02.2018
6256
Десетки пловдивчани се включиха в официалното обществено обсъждане на Програмата за подобряване качеството на атмосферния въздух на територията на Община Пловдив и Плана за действия към нея, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Тези две разработки ще бъдат определящи при взимане на управленски решения по отношение политиката за опазване на околната среда и опазване на чистия въздух, посочиха от Общината. 

Освен тях пловдивчани имаха възможност да чуят и обсъдят допълнителни предложения, постъпили от партии, сдружения, дружества и частни лица, от градската администрация - в лицето на ресорния зам.-кмет Розалин Петков, поясниха, че идеите ще се имат предвид. "Общинската администрация има правомощия да управлява и контролира, но отговорността за чистотата на въздуха е на всички нас", коментира и ръководителят на проекта Елена Найденова. 

А от разработката на проекта стана ясно, че три са основните фактори, влияещи на чистотата на атмосферния въздух в Пловдив -  твърдите горива, транспортният сектор, подсилвани от специфичните климатични особености, характерни за града под тепетата. 

Така например замерването за 2016-та година сочи, че по показател "Фини прахови частици" над 70% от замърсяванията идват от битовия сектори, 21% са фоновите влияния, около 7% се пада на транспортния сектор и едва 0,5 - на промишлеността. При въглеродния диоксид обаче картината е малко по-различна, макар разликата да е единствено в подредбата на причинителите на замърсяването - 41% се пада на транспорта, около 33% е фоновото влияние, около 8% се пада на битовото отопление и около 18% на промишлеността. 

"Към момента се приема, че над 30 000 домакинства в Пловдив се отопляват с дърва и въглища, броят им е голям, но това означава и огромен потенциал за намаляване вредните емисии", коментира Стефан Дишовски - експертът, разработил програмата и плана към нея. 

По думите му така - ако се приложат всички мерки, до 2023 година се прогнозира намаляване на вредните емисии с около 70 тона. А първата стъпка в разписаните мерки в проучване и преброяване на актуалния брой на пловдивските домакинства, които се отопляват с дърва и въглища. 

Преброяването ще се осъществи пилотно в район "Централен" като най-голям пловдивски район.

"Едва когато разберем адресите на източниците на замърсяването, тогава може да преминем към конкретни действия". А какви са действията в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план - чуйте в прикаченото видео!


Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (4)

Още по темата (376):
11.04.2024 Беззаконие и безнаказаност! Отровният пожар в Пловдив е бил нарочно
запален
11.04.2024 Гъст черен дим над част от Пловдив!
17.03.2024 Откриват телефонна линия за гражданите, които искат подмяна на старите печки с климатици
03.03.2024 Видео от Пловдив: Сами се тровим, факт!
18.02.2024 Търси се фирма, която да почисти Пловдив от 4250 стари печки на дърва и
въглища
17.01.2024 Пловдив взима мерки за качеството на атмосферния въздух
Още новини от Новини от Пловдив:
Опасен елемент притесни пловдивчанин
Честват 50 години от създаването на отделението по диализно лечен...
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).