Общината спечели важно имотно дело, прави паркове

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (6)
14:06 / 15.11.2018
10389
Община Пловдив е спечелила дело за 4 имота, собственост на фирма "Дриймвил" ООД, като въпросните се намират зад мол "Пловдив", научи Plovdiv24.bg. Става дума за отделни имоти, заключени между булевардите "Копривщица", "Свобода", продължението на ул. "Владивосток" и бул. "Пещерско шосе". Общата им площ е малко над 2 и половина декара. На тяхно място ще се озеленява.

Ето каква е историята:

През 2010 година община Пловдив сключва договор с фирма "Дриймвил" ООД. Според този договор фирмата трябва да изгради пътна инфраструктура и ВиК, ел- и топлофикационни мрежи. В замяна получава имотите и правото на строеж върху тях.

През 2016 година от фирмата предприемат действия за строеж - скици, визи, разрешителни за строеж, Общината обаче ги отказва с мотива, че по Закона за собствеността, ако правото на строеж не е реализирано в 5-годишен срок, то се погасява. Т.е. в срок от 5 години (в случая до 2015 година) трябва да се започне строеж, който да се докара до Акт 14. Иначе правото на строеж е погасено.

След отказа на дирекция "Устройство на територията", фирма "Дриймвил" ООД завежда дело срещу местната администрация с иск за признаване, че правото на строеж не е погасено, тъй като са имали обективна невъзможност да го реализират.

"Тази им невъзможност е свързана с това, че не е била построена инфраструктурата, която всъщност е предметът на договора от 2010 година. Според нас липсата на инфраструктура не е пречка за започване на строеж", коментира Мирослава Сукарева - директорката на дирекция "Общинска собственост".

В крайна сметка Окръжен съд отсъжда в ползва на община Пловдив, решението е потвърдено и от Апелативен съд. ВКС пък не допусна касационното обжалване. Вече са изплатени и 15 хил. лева на администрацията. Това са разноските по делото.

От тук насетне ще се поиска от Кадастъра "Дриймвил" да бъде заличена от картата. Съответно ще се стартира и процедура по изменение на ПУП-овете на имотите. Това ще се наложи, тъй като идеята на кмета Иван Тотев е тези терени да се озеленят.

Виж коментарите (6)

Още по темата (4):
28.03.2019 Кацарски за терена в "Отдих и култура": Това е активност на Общината
28.03.2019 ОбС Пловдив реши: 21 декара край Гребната ще бъдат парк!
26.03.2019 Официално: Отменят решението за продажба на 21 декара в "Западен"
22.03.2019 Само в Plovdiv24.bg: Удар срещу олигархията в Пловдив! 21 декара стават парк вместо строителна площадка
Още новини от Новини от Пловдив:
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...
Абитуриенти от Пловдив "подариха" рози на покойната си любима учи...
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).