Общината разваля съдружие във фирма за улично осветление

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (8)
11:23 / 11.02.2012
4766
Общината се готви да прекрати участието си в смесената фирма за улично осветление "Обелос". Предложението на кмета Иван Тотев е включено в дневния ред на сесията и ще се разглежда в четвъртък. Дружеството беше създадено по времето на кметуване на д-р Иван Чомаков. Общината държи в него 51 процента, а останалият дял е на софийска частна фирма.

"Обелос" вече близо десет години поддържа 18 000 улични лампи и електрическата мрежа. Чрез същото смесено дружество се плаща и токът за осветлението. В бюджета за тази година са предвидени 324 000 лева за поддръжка на уличното осветление. Толкова бяха и през 2011-а. Според специалисти това е крайно недостатъчно, особено ако се сравни с финансирането на дъждоприемните шахти. За тях годишно от бюджета се дават около 800 000 лева.

Пловдив няма да остане без улично осветление, увери кметът Иван Тотев. Той счита, че лампите може да се поддържат без посредник, директно от общинското предприятие, което се грижи за светофарите. Ще наемем още два екипа, за да ремонтират и уличното осветление, но ще ни излиза по-евтино, гарантира градоначалникът. За тази година в бюджета са заложени също така 1,2 млн. лева за ново осветление. Поне 10 процента от улиците в Пловдив нямат изградена мрежа. Тъмно е като в рог от години на бул. "Александър Стамболийски". Преди няколко месеца шегаджия от квартала дори окачи празни тикви на стълбовете и предизвика гнева на бившата градска управа.

Източник: в. "Марица"


Виж коментарите (8)
Още новини от Новини от Пловдив:
Справедливост застигна шофьор на автобус в Пловдив
Собственици на масиви: Изкупуват ни черешите по 8 лв., в Пловдив ...
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
6 дни улица в Стария град е затрупана от самосрутила се къща


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).