Общината: Информацията за липса на места в детските градини е манипулативна

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:45 / 29.06.2010
2538
Относно изнесената информация на пресконференция днес от началника на РИО доц. Павлина Кацарова, началникът на общинската дирекция "Образование" Георги Янев заяви: "Госпожа Кацарова изнася невярна информация за наличността на места в детските градини на Община Пловдив и броя на децата, кандидатстващи за първа група в тях. Считам, че по този начин тя манипулира общественото мнение и създава ненужно напрежение сред родителите. Липса на професионализъм в работата е подобен подход да се цитират непроверени числа и да се изказва категорично мнение по въпроси, които не са от компетенцията на съответната институция. Изявлението на г-жа Кацарова създава условия за конфронтация, а не предполага сътрудничество между Община Пловдив и РИО на МОМН, които обслужват образователната система в града".

По данни на ГРАО броят на децата, родени през 2007 г., живеещи в гр. Пловдив и имащи възможност да кандидатстват за първа група в детските градини, е 3760, а не над 6000. Наблюденията от предишни години сочат, че около 70% от съответния набор кандидатстват за прием в детските градини. Процедурата по изготвянето, уточняването и компютърната обработка на списъчните състави на децата в групите на всяка една детска градина за следваща учебна година се извършва от Дирекция "Образование и наука" през юни и юли.

В настоящия момент тече представянето на проекта за Списък-Образец № 2 за учебната 2010/2011 година на детските градини и обработката на данните от него ще бъде готова след 25 юли. Окончателната картина за обхвата на децата 2007 набор (първа група) ще бъде ясна едва в началото на учебната година - 10-15 септември, обясни Янев. Той е съгласен единствено с факта, че съществуващата мрежа от детски градини и капацитетът на някои от тях не позволяват прием на всички деца, кандидатстващи за точно определено детско заведение.

"През тази година проблем съществува и заради предстоящата промяна в Закона за народната просвета във връзка със задължителното обучение на 5-годишните деца в предучилищни групи. Очаквам г-жа Кацарова, като официален представител на МОМН, да изкаже становище именно по този въпрос - подготвя ли се промяна и на други, свързани със закона нормативни документи, или изменението му е самоцелно", призова началникът на образователната дирекция в Община Пловдив.

Убеден съм, че г-жа Кацарова е заблудена, вероятно от директори на някои детски градини. Непрофесионално е от нейна страна да коментира субективни мнения, още повече, че тя не познава системата на предучилищно образование и възпитание, подчерта Георги Янев.

Препоръчвам на Павлина Кацарова да не злоупотребява с притесненията на пловдивчани за местата на децата им в градините и да остави политическите си изказвания за сесиите, когато говори като общински съветник, коментира кметът Славчо Атанасов. По думите му въпреки че децата не винаги могат да бъдат настанени в най-близкото детско заведение, Пловдив все пак има достатъчно места за малчуганите в сравнение с други големи градове.

Виж коментарите (0)

Още по темата (10):
25.04.2012 В "Северен" решават частично проблема с местата в детските градини
27.12.2010 Новата система за класиране в детските градини на "Тракия" в пълна
готовност
16.12.2010 Централизирано класират в детските градини
26.07.2010 Пловдивските ЦДГ-та не могат да приемат всички 5-годишни деца
19.07.2010 32 свободни места в детските градини в "Тракия"
29.06.2010 Половината 3-годишни пловдивчанчета без места в детските градини
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивчанин поиска глобяване на пешеходци: Тази игра на руска ру...
Сигнал: Сервизаджии образуваха ново сметище в Пловдив
Удар между коли затапи Околовръстното на Пловдив, има полиция
На празник като на празник, район "Южен" се отчете
Пловдивчани гневни на новите порти на Източната порта: Като в зат...
В Пловдив жена получи бяла роза - някои разчетоха това като злове...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).