Община Пловдив си иска от държавата Голямата базилика, за да я реставрира

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
13:50 / 16.07.2013
5542
Община Пловдив ще иска от държавата за безвъзмездно управление за срок от 10 години Голямата базилика, разбра репортер на Plovdiv24.bg. Това става ясно от точка в дневния ред, която предстои да се разгледа на общинската сесия в четвъртък. Предложението е на кмета на Иван Тотев. Към настоящия момент този паметник на културата с национално значение е собственост на държавата и община Пловдив няма правното основание да извършва дейности по стопанисването и опазването му, без да има предоставено право на управление върху него.

Голямата базилика е един от най-интересните обекти на културното наследство в Пловдив, който все още чака своята реставрация и експониране. Разкрита е през 1982 г. от колектив с ръководител Елена Кесякова. Тя е най-голямата раннохристиянска базилика в България и една от най-големите на Балканския полуостров. Предполага се, че тя е била най-вероятно епископска базилика. Поради липса на финансиране и различни правни спорове през годините за обекта не са полагани целенасочени грижи за опазването и експонирането му.

"Това искане е в унисон с цялостната политика на Община Пловдив - основните археологически обекти да минат под управлението на пловдивската администрация. Това се прави с цел те да бъдат менажирани активно и да бъдат инвестирани общински средства в тях, да може да се кандидатства по програми, както стана с Римския стадион и Античния театър", коментира за Plovdiv24.bg зам.-кметът Стефан Стоянов

Той обясни, че е археологически комплекс "Голяма раннохристиянска епископска базилика Филипопол" е изключително интересен обект с уникални мозайки, които трябва да бъдат експонирани по правилния начин, но през последните години е доста изоставен. 

Според Стоянов археологическата находка има нужда от спешна намеса. В момента, в който решението на Министерския съвет стане факт и Голямата базилика мине под управлението на Община Пловдив, ще започне активна работа там, категоричен е Стефан Стоянов. Първо ще се инвестират средства за най-спешното, а именно защитни съоръжения на обекта, които да предпазят мозайките под земята. Паралелно с това ще започне проектиране. 

Преди повече от десет години на обекта е сложена ламаринена конструкция с покрив. През годините обаче тя е паднала.  


Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (4)

Още по темата (6):
11.05.2011 Министър Чобанов: Иван Тотев милее за културното наследство в града
05.11.2010 Прекрасни римски мозайки вадят изпод бетон на бул. "Мария Луиза"
06.01.2010 Тодор Чобанов: И двете пловдивски базилики са изключително интересни
05.01.2010 Най-хубавите мозайки могат да възкръснат за 400 хиляди долара
16.02.2009 Варианти за базиликата иска кметът
15.01.2008 Питат Стефан Данаилов за Базиликата и Форума
Още новини от Новини от Пловдив:
Проверяват изба "Дядо Пламен" за фалшив алкохол
Свържете се с най-добрите професионалисти в Пловдив - Представяме...
Починала е пловдивчанката, чиято история разчувства мнозина
Млада двойка не хареса живота в Пловдив, осъществиха мечтата си з...
5 места в Пловдив без вода
1/4 от "Рогошко шосе" е почти готова, за повече няма пари


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).