Община Пловдив преговаря, за да осигури по-добър достъп до Римския стадион

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
15:54 / 22.07.2020
4008
Община Пловдив води преговори със собствениците на голям магазин на улица "Княз Александър I Батенберг", за осигури достъп на граждани и гости на града до още една архитектурна забележителност. Става въпрос за централната трибуна на Римския стадион, която се намира под магазина и е запазена при неговата реконструкция преди години.

Кметът Здравко Димитров, заместник-кметът по култура Пламен Панов и кметът на район "Централен" Георги Стаменов се срещнаха с представители на собствениците на магазина, за да обсъдят условията, при които археологията отново ще бъде изложена.

Идеята на заместник-кмета Панов е обектът да бъде включен в пакета за туристически обиколки, който Община Пловдив предлага, а стопанисването му да се поеме от ОИ "Старинен Пловдив".

На трибуните се четат имената на знатните фамилии на древен Филипопол, които са имали свои запазени места. Разкритите акведукти, помещенията за животните, които са били пускани на арената, както и още съхранени артефакти, несъмнено ще са привлекателни за любителите на историята и мястото ще се превърне в една от атракциите в града, коментира Пламен Панов.

Припомняме, че Plovdiv24.bg многократно е сигнализирал за проблема с недостъпната археология. Още през 2015 г. бе подписан меморандум между кмета Иван Тотев и представители на собствениците на сградата на бившия "Нармаг". Те обаче поискали от общината изключително висока сума за правото за достъп до подземията.

Сега явно са намалили цената и са започнали нов кръг преговори. Инициативата за разговорите всъщност е на зам.-кмета по култура, археология, туризъм Пламен Панов и кмета на район "Централен" Георги Стаменов. Двамата са провели преди време среща със собствениците, а втората днес е с кмета Здравко Димитров

Осигуряването на достъп до уникалната археология няма да стане още утре, тъй като трябва да се извърви определена процедура. Най-вероятно ще има обществено обсъждане, а плащането на наем пък ще трябва да се гласува от общинските съветници.

Виж коментарите (1)

Още по темата (161):
11.04.2023 Ударно започна почистването на един от туристическите обекти в Пловдив
17.02.2023 За един месец оправиха счупеното стъкло на Римския стадион в Пловдив
29.01.2023 Дано никога повече да не ставаме свидетели на подобна грозна гледка в центъра на Пловдив
23.01.2023 Добра новина за един от най-посещаваните туристически обекти в
Пловдив
18.01.2023 Хванаха гаменчето, което счупи стъклото на Римския стадион
16.01.2023 Питаме малкото вандалче - защо го направи? Сега срам ли те е?
Още новини от Новини от Пловдив:
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).