Обрат: До 28 деца в една група в градините!

Автор: Диана Бикова
Коментари (20)
11:51 / 22.06.2020
8393
Броят на децата в една група в детските градини в Пловдив ще бъде намален от 30 на 28 още на предстоящата сесия на 25 юни, стана ясно на пресконференция на областния управител Дани Каназирева и зам.-кметът по образование Стефан Стоянов, предаде репортер на Plovdiv24.bg

Припомняме, че увеличението беше предложено и гласувано на заседанието на ОбС на 11 юни. Веднага след сесията Каназирева е разговаряла с кмета Димитров и заместника му Стоянов.

Решено е, че с оглед динамичната пандемична ситуация броят на децата не трябва да бъде увеличаван на повече от 28 в една група и да не се поема какъвто и да е риск за детските заведения. 

"В наредбата са фиксирани на 28. Не трябва да поемаме риск при настоящата все повече усложнена ситуация. Същият разговор предстои и с община Асеновград, където на 24-ти очакваме децата да бъдат фиксирани на 28" - каза днес областният управител. Каназирева допълни, че основен акцент е спазване на изискването на наредбите към МЗ да се осигурят по 4 кв. метра на дете. 

Вицекметът Стефан Стоянов съобщи, че в деловодството на ОбС вече е внесено предложение за промяна на предишното решение, с което в една група ще има до 28 деца. 

"Имахме интензивни разговори с МОН и софийска община. Нашият основен мотив винаги е бил да осигурим възможност за всеки да използва тази социална услуга. Посещаемостта е около 60%, което е обичайният процент за месеците юни и юли. На второ класиране за детските градини 179 деца не бяха класирани. За трето класиране, което ще излезе в началото на юли, има 220 свободни места, половината от които са в по-крайни квартали и не бяха запълнени. Но за крайно нуждаещи се родители има места" - каза Стоянов. 

Зам.-кметът допълни, че се очаква да бъдат довършени три детски градини - "Снежанка" и "Перуника" и новата забавачка на ул. "Богомил". Това означава, че ще има доста нови места, които да поемат още деца. Към момента обаче ситуацията не позволява децата в детските градини да бъдат повече.

Миналата седмица е имало финално обсъждане на нова програма на МОН за финансиране изграждане на училища и градини. Само за 2020 г. в нея са предвидени 75 милиона лева. Градовете София и Пловдив са с най-сериозни нужди. "Ще кандидатстваме по всяка от мерките. Това ще е допълнителен ресурс, за да осигурим възможност за още места" - допълни Стефан Стоянов.

Plovdiv24.bg излъчи на живо брифинга. Ако желаете да бъдете уведомени при бъдещи излъчвания на живо, абонирайте се за нашия канал в Youtube Plovdiv24.bg или ни последвайте във Фейсбук: Plovdiv24.bg новини.


Виж коментарите (20)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Новини от Пловдив:
Кметът на Кричим след тежката катастрофа: В дните преди Възкресен...
Капитана пак отърва кожата
В Брестовица направиха първа копка на нов довеждащ водопровод
Тези са арестуваните за крупната измама в Пловдив
В Пловдив порязаха шофьора на камиона с 400 кг хероин
"Прослав" няма да е първият естествен резерват в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).