Обмислят нова наредба за газовите оръжия

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:25 / 25.06.2008
2606
Апелативният прокурор г-н Росен Димов изготви предложение чрез Главния прокурор на РБългария до Министъра на вътрешните работи и Министъра на здравеопазването за предприемане на необходимите действия в рамките на тяхната компетентност за създаване на нормативно установен режим, регламентиращ дейностите с газово оръжие.

Предложението е свързано с преценка на необходимостта от създаването на нова Наредба за реда на внос, износ, покупко-продажба, притежаване, съхранение и носене на газови и сигнални пистолети и боеприпаси за тях, защото след отмяната на предишния Закон за контрол над взривните вещества, оръжията и боеприпасите е отпаднало приложението на тогава действалата Наредба № 11/94г., издадена на основание чл. 31 ал. 4 от ППЗКВВОБ.

Основание за предложението на Апелативния прокурор е обстоятелството, че напоследък са зачестили случаите на извършени престъпления и противообществени прояви, свързани с употребата на газово оръжие, констатирани при разследването по досъдебни производства. Известно е също така, че с незначителни интервенции газовите пистолети и револвери биха могли да бъдат преработени като огнестрелни оръжия по смисъла на ЗКВВООБ, което пък от своя страна предоставя възможност за безпрепятственото преодоляване на въведения разрешителен режим за огнестрелните оръжия и използването им без всякакъв контрол и възможност за установяване на техните притежатели.

Именно поради изложеното и с оглед констатирания от Прокуратурата законов дефицит, който затруднява работата на правоохранителните и правоприлагащите органи, наред с горепосоченото предложение, Апелативният прокурор г-н Димов е разпоредил на административните ръководители на районните прокуратури да изготвят предложения до Общинските съвети и Кметовете на Общини за предприемане на необходимите действия в рамките на тяхната компетентност.

Районният прокурор на Районна прокуратура - Пловдив г-н Ангелов е изготвил предложение по реда на Закона за съдебната власт до Кмета на Община Пловдив и Общински съвет - Пловдив за това Наредба № 1 на Общината за опазване на обществения ред да бъде допълнена с правила в насока да бъде ограничен достъпа на лица, носещи газово оръжие в заведения, дискотеки, училища и други обществени места.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
От ЕВН са изпратили заявление за нови цени на парното в Пловдив
"Мис България - Пловдив" 2024 е свикнала с нощните смени, работи ...
Руснака е в тежко състояние, опериран е по спешност в Пловдив
Майката на оцелялата от катастрофата на "Руски": Стана чудo!
Обилни валежи в Пловдив за сряда
Костадинов: За Пловдив нашата цел са 3 мандата


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).