Облагородяват мястото на пустеещия над 20 години ресторант "Голям Бунарджик"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (57)
17:56 / 24.10.2012
18302
Както писа Plovdiv24.bg преди няколко месеца - на територията на Хълма на Освободителите и по-точно на мястото на запустелия още през 80-те години на миналия век ресторант "Голям Бунарджик", кипи засилена строителна работа. За 1 месец бяха разчистени останките, превърнали мястото в опасно за гражданите свърталище на криминални лица и източник на мръсотия и неприятна миризма. В статията ни от 30 юни т.г. публикувахме галерия от снимки, където се вижда как изглеждаше запуснатото място, известно на пловдивчани като Големия Бунарджик. Можете да си припомните снимките ТУК. От тази събота започнаха и същинските строителни работи.
 
Мястото е закупено на 23 декември 2011 година от частно лице, а инвестиционните дейности се извършват от Галакси Пропърти Груп. След проверка на Plovdiv24.bg се оказа, че компанията разполага с всички разрешителни за извършваните от нея дейности - Съгласувателни писма от Министерство на Културата и Министерство на околната среда и водите, Разрешение за строеж от 28 септември т.г. 

На мястото се строи клуб "Бунарджика", в който ще се помещават SPA център и дневен бар. Решението на инвеститорите е да се запази старата архитектура на емблематичното за Пловдив място, а застроената площ според одобрения проект няма да надхвърля размера на съборената постройка - 1 248 кв. м разгърната площ. Задължително условие, посочено в писмото от Министерството на културата е, след приключване на строителните дейности, да се възстанови характерната за тепето растителност. Според строителния план освен, че ще бъде запазена растителността в района, ще бъдат засадени и нови растителни видове, които да облагородят допълнително мястото. Ще бъде подновена и настилката на алеите около обекта, а също ще бъде поставено и допълнително осветление. 

Към момента от съображения за сигурност за живота и здравето на гражданите, достъпът до алеята около строителния обект е ограничен. Разрешение за тротоарно право има издадено от Район Централен на 16 октомри т.г. като изпълнителят на обекта плаща ежемесечна такса. Разработен е и проект за безопасност и здраве, издаден е и пропуск за достъп на автомобили, които спомагат осъществяването на строителните работи. Свободни за преминаване са алеите от страната на ресторант "Малкия Бунарджик" и всеки може безпрепятствено да ги използва за своята разходка до върха на тепето. Пълният достъп до алеята пред обекта ще бъде възстановен след 9 месеца.

Множество писма от притеснени граждани постъпиха в редакцията ни по повод рушене на скалите на тепето. Проверка на наш репортер установи, че в момента се вършат изкопни работи, които действително засягат земно-скалните маси. Изкопните работи обаче са задължителни, за да се укрепи сградата, но те по никакъв начин не предвиждат разрушаване на скали. Скалните масиви отстрани на строежа пък изобщо няма да се пипат. Шумната дейност, която се извършва ще приключи до 10 дни.

Виж коментарите (57)

Още по темата (11):
11.02.2013 Кметът убеждава инвеститора да не се отказва от строежа на Бунарджика
08.02.2013 Спират строежа на Бунарджика
06.12.2012 Шепа професионални протестиращи унижават Пловдив пред Европа
13.11.2012 Проучване показва актуалните нагласи и от какво са недоволни пловдивчани
09.11.2012 Професионални "протестиращи" се гаврят с паметта на починал журналист
08.11.2012 Инвеститорът в клуб "Бунарджика" кани протестиращите на среща, те отказват
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).