ОбС спря покана "Наследство" на "Пловдив 2019"

Автор: Диана Бикова
Коментари (0)
14:05 / 21.11.2019
2897
С пълно единодушие новосформираният Общински съвет препоръча замразяване на отворената покана "Наследство" за проектни предложения като част от официалната програма на Пловдив - Европейска столица на културата 2019, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Отворената покана цели осигуряването на устойчиво развитие на културни инициативи и събития в град Пловдив, като продължение на интензивната културна програма на Европейска столица на културата. Идеята е да се предостави  възможност за разширяване на създадени партньорства, утвърждаване на генерирания културен потенциал  и надграждане на придобития капацитет. Бюджетът на "Наследство" е 3 000 000 лева, а срокът за кандидатстване изтича на 30 ноември 2019 г.

Вносител на предложението да се препоръча на ОФ "Пловдив 2019" да спре процедурата за прием на проекти е общинският съветник Веселина Александрова /ДБ/. Като мотив адв. Александрова изтъква, че в кратък срок след обявяването на Отворената покана над 20 неправителствени организации, културни оператори и артисти са отправили писмо-протест до УС на фондацията срещу условията.

"Към настоящия момент момент УС е с неясен брой членове, като същият бива напускан от досегашните. Отговор на писмото на културните оператори няма. Предвид факта, че Общински съвет - Пловдив все още организира дейността си и е вероятно същият в качеството си на принципал на Фондацията да няма възможност преди крайния срок по поканата да актуализира състава на УС, считам, че правилното решение е да бъде препоръчано на Управителния съвет да спре срока по тази покана" - аргументира се вносителят адв. Веселина Александрова.

Евелин Парасков подкрепи предложението и посочи, че УС на фондацията е непълен и нелегитимен. Той разшири първоначалното предложение като добави, че разгледаните до момента предложения трябва да се разгледат отново от попълнения ръководен орган на фондацията. Предложението на Парасков беше прието с 43 гласа "за", нула "против" и 7 "въздържал се". 

Нечленуващият в група Слави Георгиев, за когото сегашният мандат в ОбС е пореден, посочи, че цялото ръководство на фондацията трябва да се смени, защото е с изчерпан кредит на доверие.

Че предстоят промени в УС на ОФ "Пловдив 2019" каза и кметът Здравко Димитров, но не пожела да внесе конкретика по темата.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Доброволец от "Пловдив 112" търси помощ за сина си
Кой е с предимство и защо?
Адвокат от Пловдив: Главчев не е селски кмет, за да подписва това...
Възрастна жена е била унижена в Пловдив от младеж
Митрополит Николай за Plovdiv24.bg: Злото в тоя живот се преумнож...
Деца боядисваха яйца в митрополитския храм в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).