Нумизматичният музей на Атина гостува с уникална изложба в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (18)
18:35 / 13.11.2012
4103
През последните месеци Археологическия музей стана отново актуално и богато на събития място. Репортер на Plovdiv24.bg се свърза с директора на музея проф. д-р Костадин Кисьов, за да ни разкажи всичко актуално около изложеното в момента в музея и какво могат да очакват пловдивчани през следващата година.

- Г-н Кисьов кажете какво ново и актуално се случва около Арехологическия музей?

- В Археологическия музей в Пловдив за последните 4 години са постъпили над 4000 археологически находки, от които в настоящата изложба са изложени 1200 от най-интересните и най-запазените.

От къщите на Рашкови са конфискувани и около 50 бронзови монети, сечени при Филип Втори Македонски. "Не се знае все още откъде ги е набавил", коментира Кисьов. Освен това, в палатите на ромския бос е открита и гръцка монета фалшификат - декадрахма.

Такава има само една и тя се намира в Националния нумизматичен музей в Атина", допълни той и поясни, че досега са намерени около 5 фалшификата на тази находка по света.

Най-общо експонатите в изложбата са разделени в две групи: в първата са оригиналните археологически артефакти, а във втората - копия и фалшификати, както и конфискувани от полицията матрици и заготовки за производство на фалшификати.

- Кажете плановете си за идната година, могат ли пловдивачни и гостите на града да очакват нещо интересно през първите месеци на новата година?

- Догодина Националният нумизматичен музей на Атина ще представи уникални златни монети в Археологическия музей в Пловдив.

Подобни златни монети ще бъдат показани за първи път не само в Пловдив, но и в България. Едната от тях е единствена по рода си и няма аналог в света. Изложбата ще се проведе от март и ще продължи до края на лятото. Приканвам пловдивчани да посетят музея, в който в момента също се случват интересни неща. 30 сребърни тетрадрахми, сечени в Атина през V в. преди Христа - част от колекция на Кирил Рашков, са изложени вече в Археологическия музей. Стойността на безценните находки е между 60 000 и 70 000 евро и се оценяват като най-уникалните от артефактите, открити и конфискувани от органите на полицията в дома на Кирил Рашков в полза на държавата.

- Накрая, кажете мнението си за случващето се на Бунарджика и реставрацията на легендарния в близкото минало ресторант.

- Като човек, който живее в Пловдив и който отлично знае, че това място от 1994-1995 г. насам стои безстопанствено и напълно разрушено, няма как да не подкрепя тази инвестиция. Аз често се разхождам там и съм забелязал това, което и мнозина пловдивчани знаят - това бе едно свърталище на бездомници и наркомани, доста опасно и рисково за разходки.

Запознат съм с проекта на "Галакси пропърти груп". Харесвам идеята покривът на бъдещия клуб да е покрит със зеленини, което отлично кореспондира с околния ландшафт. Освен това инвеститорът има намериние да запази старата чешма, също емблематична за района. Надявам се да стане хубаво, приятно и спокойно за отдих място, където хората без притеснения да могат да се разхождат.

Доколкото разбирам от проекта ще има свободен достъп, това няма да е някакво затворено пространство за лично ползване. Видях, че цялото строителство е изцяло съобразено със законодателството и са спазени всички закони. Няма никакво основание да се иска спиране на строителните дейности.

Според мен собственикът реализира една идея, напълно съобразена с особеностите на самия хълм. Опасенията за движение на автомобили в района могат много лесно да се разсеят. Достъпът може да бъде ограничен подобно на Стария град. Тоест там да влизат само автомобили, които зареждат и обслужват клуба, а хората да се придвижват до горе пеша.

При всички случай в тази криза е много по-добре някой да инвестира в града и да облагороди мястото, отколкото да се запази досегашното статукво.


Виж коментарите (18)
Още новини от Новини от Пловдив:
Снимка показва как е изглеждала Главната на Пловдив, когато по не...
Даваме 78 000 лева за близо 100 химически тоалетни в Пловдив
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).